Tarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan'dan buğday ithal ettiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığı: Hindistan'dan herhangi bir buğday talebimiz olmadı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olduğunu, güçlü tarımsal alt yapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşıladığını iddia etti.

Türkiye'nin ayrıca 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri dış satımıyla net ihracatçı ülke olduğunun söylenen açıklamada, Hindistan'ın, yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı buğday ihracatını yasaklaması üzerine kamuoyunda Türkiye'de buğday krizi yaşanacağı, Ukrayna ve Rusya'dan da buğday alınamadığı için ekmek fiyatlarının yükseleceğine ilişkin haberlerin de doğru olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, Hindistan'ın, dünyanın önemli buğday üreticisi ülkeleri içerisinde yer aldığı ve üretiminin büyük çoğunluğunu iç tüketimde kullandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin bu süreçte Hindistan'dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif de almamıştır. Nitekim Hindistan'ın buğday arzını durdurmasının, kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu bilinmektedir. TÜİK verilerine göre 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranlarının, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102,3'dür. Buğday ithalatı, büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır."

Açıklamada, Türkiye'nin dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sırada olduğu söylenerek, şunlar kaydedildi:

"Hububat piyasasında olduğu gibi baklagil piyasasında da Türkiye, dünyanın en önemli ülkelerinden biridir. 2021 yılında ülkemizde 305 bin ton kuru fasulye üretimi ile tüm zamanların üretim rekoru kırılmıştır. Ülkemiz dünya nohut üretiminde 2'nci sırada, mercimek üretimde ise 4'üncü sıradadır. 2021 yılında 64 bin ton kuru fasulye ve 168 bin ton nohut ihracatı gerçekleştirilmiştir."

Ayrıca Covid-19 salgını koşulları, iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşının küresel boyutta tarım ve gıda sektörünü de etkilediği belirtilerek, Bakanlığın, yaşanan söz konusu gelişmeleri yakından takip ettiği ve gereken her türlü tedbiri aldığı iddia edildi.