Termikçi şirket İçdaş’a Çanakkale’de maden izni verildi. Maden ve kırma-eleme tesisinde kapasite artırımına giden şirket 1500 ağacı kesecek. Tarım arazileriyle bitişik tesiste saatte 331 kilogram toz çıkacak.

Tarım ve orman şirkete teslim
Ormanlık alana kurulan maden ve tesis kısa sürede bölgeyi çöle çevirdi.

Gökay BAŞCAN

Enerji sektöründe faaliyet yrüten İçdaş’ın maden projesine onay verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çanakkale Biga’da işletilen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verdi. 2013 yılında aldığı ÇED gerekli değildir kararıyla faaliyete geçen şirket ormanlık alanda adeta bir çöl yarattı. Kapasite artırımına giden şirket, iki maden ruhsatını birleştirerek üretimi 4 kat artıracak. Şirketin, Bakanlığa sunduğu ÇED dosyasında proje bedeli yaklaşık 2 buçuk milyon TL olarak belirlendi.

Çakırlı köyü ve Karapürçek köyü sınırlarında olan maden ocağı 36,9 hektar büyüklüğünde ÇED alanına sahip. Proje kapsamında kırma eleme tesisinin kapasitesi yılda 374 bin 400’den 1 milyon 494 bin tona çıkartılacak. Ocaktan çıkarılan, kalker kırma-eleme tesisine getirilen kalkerin kırılıp boyutlarının ufaltılmasıyla elde edilen agregalar çeşitli alanlarda (akışkan yataklı termik santral, hazır beton tesisi, kireç tesisi vb.) kullanılmak üzere İçdaş A.Ş. tesislerine nakledilecek. Talep olması halinde piyasaya satışı da gerçekleştirilecek.

Bölgedeki tek tehdit İçdaş’ın ocağı değil. Kalker ocağının yaklaşık 4 buçuk kilometrelik çaplık alanda başka ocaklar da bulunuyor.

AĞAÇLAR KATLEDİLECEK

Orman arazisinde kapasite artırımına giden şirket ağaç katliamı yapacak. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre Orman Genel Müdürlüğü’ne izinler için başvuran şirket, 1500 ağacı kesecek. Dosyada şu ifadeler yer aldı: “ÇED alanının tamamı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Biga Orman İşletme Müdürlüğü, Karabiga Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında bulunan orman arazisi olup mevcut orman izinlerinin birleştirilen ruhsatlar doğrultusunda birleştirilmeleri için Orman Genel Müdürlüğüne gerekli başvuru yapılmış olup işlemler devam etmektedir. Meşcere haritası ve sahada yapılan arazi incelemesi doğrultusunda ortalama 10 cm çap 6 m boy ağaç üzerinden yaklaşık 1.500 adet ağaç olabileceği hesaplanmaktadır.”

Şirket keseceği ağaç sayısının 5 katı kadar dikeceğini iddia etti.

Ağaçları kesecek olan şirket, maden ocağının ve kırma eleme tesisinin faaliyetleriyle adeta bölgede çöl fırtınası yaratacak. Tarım arazilerine sınır olan proje kapsamında saatte 331 kilogram toz meydana gelecek.