İktidarın Venezuela’da buğday üretme düşüncesi de ‘peynir üretme’ hayali gibi, bir süre konuşulduktan sonra unutulabilir. Tarım yazarı Yıldırım, Venezuela’nın buğday üretmeye uygun ikliminin olmadığını yazarken, ülkenin un ithalatının yüzde 58’ini de Türkiye’den karşıladığını aktardı.

Tarım yazarı yıldırım anlattı: Venezuela’nın iklimi buğday üretmeye uygun değil

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, yapılan anlaşma kapsamında Türkiye’nin Venezuela’da buğday ekimine ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Yıldırım’a göre; anlaşma imzalanmış olsa da Venezuela’nın iklimi buğday üretimine uygun değil.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Türkiye ziyareti ile çok sayıda anlaşma imzalandığı açıklandı. Bu anlaşmalardan biri de Türkiye’nin Venezuela’da buğday üretmesini kapsıyor.

Tarım yazarı Yıldırım, “Venezuela’da buğday üretimi var mı? Üretim ne kadar?” gibi soruların da sağlıklı bir yanıtının olmadığını belirtirken, ülkenin iklimine de dikkat çekti. Ali Ekber Yıldırım, Venezuela’da buğday üretimine uygun bir iklim olmadığını vurguladı:

“Venezuela’da buğday üretimi bu kadar tartışılınca öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının Venezuela ülke sunumu, raporları, ürün matrisleri, müşavirlik raporlarını satır satır okudum. Bu raporların hiç birinde Venezuela’da buğday üretimine ilişkin bir bilgi, yönlendirme yok.

Bununla yetinmeyerek bu ülke ile ticaret yapan, gıda ürünleri, un ihracatı yapan özel sektör firmalarının temsilcileriyle görüştüm. Aldığım bilgilere göre ülkenin iklimi, toprağı buğday üretimine uygun değil. Geçmişte buğday üretimi için bazı çalışmalar yapılmış. Fakat ülkenin coğrafyası, iklimi buğday üretimine uygun olmadığı için bu üretim istenilen verimlilikte gerçekleştirilememiş.”

Venezuela’nın buğday üreten bir ülke olmadığını vurgulayan Yıldırım, ülkenin un ithalatının yüzde 58’ini Türkiye’den gerçekleştirdiğini kaydetti:

“Venezuela, buğday üretimi ile bilinen bir ülke değil. Buğday ithal ediyor. Bu da yetmiyor ciddi miktarda un ithalatı yapıyor. 2021 verileri ile bu ülkenin buğday ithalatı 193 milyon dolar. Bunun yüzde 51’ini Amerika Birleşik Devletleri’nden yüzde 49’unu Kanada’dan gerçekleştirdi. Un ithalatının yüzde 58’i Türkiye’den.”

PEYNİR ÜRETİMİ HATIRLATMASI

Geçtiğimiz yıl gündeme getirilen Venezuela’da peynir üretimi hayalinin de suya düştüğünü hatırlatan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

“Bundan yaklaşık iki yıl önce Venezuela’dan peynir ithalatı gündeme gelmişti. Dünya peynir üretiminde Venezuela’nın adı bile geçmezken Türkiye’de aylarca bu ülkeden yapılacak peynir ithalatı tartışıldı. Sonuçta böyle bir ithalat olmadı. İthal edilecek peynir yoktu zaten.”

Yazının tamamı için tıklayın.