Karaman’da 140 bin dekarlık verimli tarım arazisinin bulunduğu bölgeye çok sayıda mermer ocağı yapılacak. CHP Karaman Milletvekili Atakan Ünver, “Bizi ürküten 50’ye yakın maden ocağı ve ruhsat konusunda girişimler olduğu yönündeki bilgiler” dedi

Tarıma maden hançeri!

İsmail ARI

Karaman’ın Kazım Karabekir ilçesine bağlı Karalgazi Köyü’nde 140 bin dekarlık tarım arazisi üzerine mermer ocakları yapılacak. Köylüler, mermer ocaklarının çok sayıda köyü olumsuz etkileyeceğini bildirerek tepki gösterdi. CHP’li milletvekilleri de bölgede incelemeler yaptı.

Bölgede açılması planlanan altı maden ocağından biri üç ay önce çalışmaya başladı. Bir şirketin ise arama çalışmalarına başladığı, bir başka şirketin de Karaman Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulunduğu bildirildi.

ARKEOLOJİK SİT ALANI

ÇED Raporu’nda yer alan bilgilere göre de mermer ocağı açılacak bölgeye bir kilometre uzaklıkta Gavur Höyüğü Arkeolojik Sit Alanı bulunuyor. Bölgenin aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi altında olan küçük akbabaların göç ve konaklama alanı olmasına karşın ÇED raporunda belirtilmediği de öğrenildi.
OLDU BİTTİYE GETİRDİLER

Karalgazi Köyü eski Muhtar Selami Dinçer, BirGün’e yaptığı açıklamada, en önemli gelir kaynakları olan tarım arazilerinin tehlike altında olduğu vurgulayarak, “Bir şirkete ‘ÇED raporu gerekli değildir’ dediler. Bu karar için İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir yazı alınmadı. Bu bölgede elma ağaçları ve birinci sınıf tarım arazileri yer alıyor. ‘ÇED gerekli değildir’ kararını internetten duyurmuşlar. Karar bir ay askıda kalmış fakat bizim haberimiz olmadı. Kimse bize bir şey söylemedi. Köy muhtarlığı ve 10 yurttaş dava açtık ‘Bizim haberimiz yoktu’ dedik. Oldubittiye getiriliyor” diye konuştu.

VERİMLİ ARAZİLER TEHLİKEDE

Verimli tarım alanlarının bulunduğu bölgeye mermer ocakları açıldığının altını çizen Dinçer, şunları söyledi:

“Mermer ocakları yapılacak alanda elma bahçeleri bulunuyor, beş bin ton elma alıyoruz. Buranın 30 haneli küçük bir köy olduğunu düşünürseniz bunlar çok ciddi rakamlar. Yılda 20 bin ton mısır yetiştiriyoruz. Aşağı yukarı bin, iki bin ton domates yetiştiriyoruz. Yıllık bakliyat üretimimiz 500- 600 ton civarı ve bunların yanı sıra buğday, arpa yetiştiriliyor. Bu kadar verimli ve tarım için cennet denilebilecek bölgeyi mermer ocaklarıyla yok etmeye çalışıyorlar.
Mermer ocakları Büyük Ova Projesi ile iç içe ve büyük ovaya çivi daha çakılamazken mermer ocağı izni veriliyor. Yeni açılacak ocak köyün içme suyu deposu ve kuyusuyla çok yakın. İki bin kamyon toprak dökerek yaklaşık iki bine yakın fidan dikerek yeşillendirdiğimiz ormanlık alanda maden sahası için verildi. Bizim su kaynağımızın derinliği 30 metre ama maden aramak için 53 metreye kadar sondaj yapabilecekler. Bu da bizim su kaynağımızı tehlikeye atacak.”

***

Burada binlerce yıldır tarım yapılıyor

tarima-maden-hanceri-660954-1.

Bölgede inceleme yapan CHP Karaman Milletvekili Atakan Ünver, “Bizi ürküten 50’ye yakın maden ocağı ve ruhsat konusunda girişimler olduğu yönündeki bilgiler. Bu bölgede mermer ocağı açılmasının insan sağlığı açısından sorun yaşatacağını düşünüyorum. Bu bölge yaklaşık 10 köyü etkileyen bir alan. Biz de bu gölgeye bir ziyaret gerçekleştirdik ve bölgede yaklaşık bin 500 civarında nüfus var. Yine birinci sınıf geniş tarım arazileri var ve böyle bir gölgede mermer çıkarılma işlemi yapılması hem tarımsal faaliyeti hem de yöre halkının sağlık açısından tehlike altına girmesi demektir. Burada bir antik kent var ve binlerce yıldır tarım yapılıyor. Bu bölge binlerce yıldır yaşamın olduğu bir alan” diye konuştu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.