Tarıma, ormana son darbeyi  vuran bakan

Politika Servisi

Görevinden alınan Bekir Pakdemirli, Cumhuriyet tarihinin en başarısız Tarım ve Orman Bakanı olarak tarihe geçti. Tarıma son darbeyi vuran Pakdemirli’nin Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarını çürümeye bırakması binlerce hektarlık orman yangınlarına müdahale edilememesine neden oldu. Daha önce çok uluslu bir şirket olan McCain Foods şirketinde yöneticilik yapan Pakdemirli döneminde Türkiye’de patates ithal yasağı kalktı.

Pakdemirli döneminde yaşananlar şöyle sıralandı:

Kendisi de ‘şaşırdı’: 2018’de Cumhurbaşkanlığı Sistemi’yle birlikte bakan olan Pakdemirli, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde İzmir’den AKP aday adayı olmuş fakat seçilememişti. Pakdemirli, göreve getirilişiyle ilgili şu ilginç açıklamayı yapmıştı: “Biraz şaşırdım. Kabine açıklanmadan 24 saat önce telefon geldi. Ben 4 saat içerisinde Ankara’da oldum. Tarım ve Orman Bakanlığı dışında bütün bakanlıklar aklımdan geçti.”

Yangınları izlemekle yetindi: Türkiye geçen yaz orman yangınlarıyla sarsıldı. Akdeniz ve Ege’yi saran yangınlara Tarım ve Orman Bakanlığı’nın müdahalesi çok yetersiz kaldı. THK ile kavgaya tutuşan Pakdemirli, bakanlığın THK uçaklarını istemediğini iddia etti. Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınında 139 bin 503 hektarlık ormanlık alan kül oldu. Pakdemirli'nin görev yaptığı 2018'de 5 bin 644, 2019'da 11 bin 332, 2020'de 20 bin 971 hektar alan kül oldu.

Sahte evrak skandalı: Pakdemirli döneminde İspanya’dan ithal edilen sahte sağlık sertifikalı 3 bin hayvan Türkiye’ye girdi. Hayvanlara el koyduklarını ifade eden Pakdemirli, bu skandalla ilgili “teknik” bir konu olduğunu iddia etti.

Yerli üretime darbe vurdu: Pakdemirli döneminde tarımsal üretime darbe vuruldu. Pakdemirli, Türkiye’de patates ithal edilmesine dair yasağı kaldırdı. Tohumluk olmayan, taze veya soğutulmuş patates ithalatında gümrük vergileri ise uzun süre sıfırlandı. 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasının nedenini Pakdemirli, karantina ile açıklamıştı.

Üretici unutuldu: Çiftçi, Pakdemirli döneminde adeta kan ağladı. 800 bin çiftçi son dönemde çiftçiliği bıraktı. Üreticiye tüm teşviklerin kısıldığı dönemde konuşan Pakdemirli, “Bu hibeleri baba oğluna vermiyor” diye açıklama yaptı. Pakdemirli döneminde yerli çiftçiden 2 bin 650 TL’ye alınan buğday, yabancı çiftçiden 6 bin 200 TL’ye alındı.

Et yerine tavuk tavsiyesi: Hayvancılık da Pakdemirli döneminde büyük yara aldı. Pakdemirli, “Et yerine balık, tavuk, hindi, yesek bu iş çözülecek” ifadeleriyle hafızalara kazındı.

Şaibeli atama ve FETÖ’cü ağabey: Pakdemirli’nin 49 danışmanı olduğu iddia edilmişti. Eski bakanın çalışma ekibine özel sektörden daire başkanı olarak transfer ettiği Ecmel Ercan’a daha önce çalıştığı şirketteki faaliyetleri nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu tarafından suç duyurusunda bulunulduğu iddia edildi. Pakdemirli’nin ağabeyinin Celal Bayar Üniversitesi'nin eski Rektörü ve FETÖ’den tutuklu Mehmet Pakdemirli olması da uzun süre konuşuldu.

Sel felaketine tepki çeken açıklama: Trabzon Araklı’da 2019’da yaşanan sel felaketi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Pakdemirli, sel ve heyelanla ilgili tepki çeken şu açıklamayı yaptı: “Nihayetinde bu işler Allah’ın işi.”

Ormanlar talan edildi: Pakdemirli’nin görev yaptığı 2018- 2020 yılları arasında ormancılık dışı faaliyete açılan ormanlık alan miktarı 84 bin 565 hektar oldu. Bu dönemde ormanların talan edildiğini gösteren bir diğer veri ise şöyle: 2005 yılında Türkiye ormanlarından 13,9 milyon metreküp odun üretimi yapılırken, bu rakam 2018 yılında 22,7 milyon metreküpe ulaştı. 2021'de 32 milyon metreküpe yükseldi.

İmamoğlu'na kumpas iddiası: 2019’daki yerel seçimler öncesinde Ekrem İmamoğlu'na yönelik kumpas kurmaya çalıştığı iddialarıyla da gündeme geldi Pakdemirli’nin, eski bakanın bir FETÖ sanığına İmamoğlu'nu suçlaması halinde tahliye vaat ettiği öne sürülmüştü.