Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bütçesinden dört adet lüks cip kiralandı. Bankaya olan 12 bin TL borcunu ödeyemediği için cezaevine giren çiftçinin olduğu Türkiye’de, tarımı desteklemek amacıyla ayrılan bütçeden kiralanan ciplerin aylık maliyetinin 32 bin TL olduğu öğrenildi

Tarımı lüks ciple kalkındırıyorlar

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Resmi verilere göre tarımsal üretimde adeta batağa saplanan Türkiye’de, tarımın desteklenmesi için ayrılan bütçenin amacı dışında kullanıldığı ortaya çıktı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, kurumun bütçesinden yabancı menşeili dört adet binek arazi aracı kiralandığını belirledi. Aylık kiraları 8 bin TL olan araçların, Tarım ve Orman Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nün kullanımına tahsis edildiği öğrenildi.

Sayıştay’ın, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2018 Yılı Denetim Raporu”na göre, tarımı desteklemek için ayrılan bütçeden dört adet 2018 model arazi aracı kiralandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nün kullanımına sunulan araçların 2018 model, 2 bin motor ve otomatik vites olduğu bildirildi.

DOĞRUDAN TEMİNLE ALINDI

Sayıştay’ın incelemelerine göre, araç kiralamaları parçalara bölünerek doğrudan temin yöntemi ile Nisan 2018’den Ağustos 2018 tarihine kadar yapıldı. Şoförsüz temin edilen araçların aylık kira bedelinin KDV hariç 8 bin TL olduğu ifade edildi. Dört adet aracın aylık kirası 32 bin TL olurken, araçlar için bütçeden toplam 160 bin TL kira bedeli çıktı.

MEVZUATA UYULMADI

Denetçiler, kurumların taşıt ihtiyaçlarının hizmet alımı yolu ile karşılanması gerektiğinin altını çizerek, “Kullanılacak taşıtların, muayyen ve standart tipte, lüks ve gösterişten uzak, memleket yollarına elverişli ucuz ve ekonomik olanlarından temin olunması şarttır” uyarısında bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü'nün hizmet aracı ihtiyaçlarının Bakanlığın bütçesine konulacak ödenekler ile karşılanması gerekirken, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bütçesinden karşılanmasının mevzuata aykırı olduğu değerlendirildi.

HASSASİYET GÖSTERİLECEKMİŞ

Lüks araç kiralayarak Sayıştay’ın denetimlerine takılan idare, bundan sonraki süreçte “gereken hassasiyetin” gösterileceğini iddia etti.