Tarımsal girdide tarihi zirve
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı. Buna göre, endeks ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,64, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 135,06, geçen yılın aralık ayına kıyasla yüzde 86,45 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 88,48 arttı. Böylece ağustosta kaydedilmiş en yüksek yıllık artışa yaşanmış oldu. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 36,2 ile veteriner harcamaları, yüzde 62,97 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 234,48 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 184,77 ile enerji ve yağlar olarak öne çıktı.

***

KÜÇÜKBAŞ HAYVACILIK BATIYOR

Tarımsal girdi enflasyonu tarihi rekor seviyesine çıkarken hayvancılık da can çekişir hale geldi. Gaziantep Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, küçükbaş hayvancılık sektörünün yanlış kararlar yüzünden batırıldığını iddia etti. Türkman, yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın küçükbaş hayvancılık sektörüne yönelik aldığı kararları, "Tarım ve Orman Bakanlığının Küçükbaş’a vermiş olduğu zararlar" başlığı ile maddeler halinde sıraladı.

tarimsal-girdide-tarihi-zirve-1078394-1.

Türkman, "Küçükbaş hayvan üreticisi hayvanını değerinin çok altında satmak için müşteri bulamazken, cebinde parası olmadığı için hayvanına kışlık yem alamazken son bir umut olarak TMO aracılığıyla ucuz fiyatlı arpa verileceği beklentisi içerisindeyken, TMO vereceği arpa dağıtımını geç açıkladı" dedi.

Arpanın kilogram fiyatını KDV dahil 5,30 TL açıklamasını da yorumlayan Türkman, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Küçükbaş hayvancılık işletmelerini Türkiye ortalamasındaki hayvan sayısına böldüğümüzde küçükbaş hayvancılık işletmelerine bir sefer de verilecek arpa miktarı 2 ile 3 ton arasında oluyor. Üreticinin arpayı alabilmek için bir gün köyden kalkıp müracaata geleceği, bir gün para yatırmaya, bir gün arpa almaya ve arpa almaya gelirken de bir nakliye aracı kiralayacağından, arpayı para yatırdıktan sonra ne zaman alacağı ve nasıl bir arpa alacağı dahi belli değilken, tüm giderleri ve geçen zamanı göz önüne aldığınızda TMO aracılığıyla verilecek olan arpanın küçük üreticinin köyüne, ahırına varış maliyeti yaklaşık 6,00-6,50 TL arasında olacaktır. Üretici şu anda gidip piyasadan yerli arpa alacak olsa aylarca beklemeyip, uğraşmayıp arpasına alıp götürebilecek. Özellikle TMO tarafından verilecek arpa üreticiye bir umuttu ve maalesef o umut da sönmüş oldu. Üretici ‘Hayvanıma yemi, arpayı nasıl alacağım?’ diyerek kara kara düşünmekte. Bu konu özellikle küçükbaş hayvancılık sektöründe hayal kırıklığına ve karamsarlığa neden oldu."

Üreticinin hayvanı para etmezken, zararına hayvan satmak istemesine rağmen müşteri bulamadığını söyleyen Türkman, "Üretici geçen yıl 100 küçükbaş hayvanını satıp bir araba alabilirken, bu yıl aynı arabayı alabilmek için 300 küçükbaş hayvanını satması gerekiyor. Durum bu kadar vahimken, Tarım ve Orman Bakanlığı iki yıldan sonra koyun ve keçi desteğini yaklaşlık yüzde 60’lık artışla 30-35 TL’den 50 TL’ye çıkardı. Bu enflasyon oranının altındaki ve Türkiye’de yaşanan fiyat artışlarının çok altında kalan destekleme artışı üretici de hayal kırıklığına yol açtı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın küçükbaş hayvan üreticisine gereken önemi vermediği ve vermeyeceği yaklaşımı akıllara geliyor. O yüzden üretici sektörden bir an önce nasıl çıkarımın yollarını aramaya hız verdi" dedi.