CHP'li Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamada kullanılan elektrik nedeniyle ödenemeyen elektrik borçlarını ve toplam borç tutarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu. Bakan Dönmez, toplam borç miktarını 1 milyar 878 milyon TL olarak açıklarken, Türkiye genelinde 22 bin abonenin elektrik borcunu ödeyemediği için elektriğinin kesildiği bilgisini paylaştı.

Tarımsal sulamada 22 bin abonenin elektriği kesik: Toplam borç 1 milyar 878 milyon TL
Fotoğraf: ANKA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, tarımsal sulamada kullanılan elektrik nedeniyle ödenemeyen elektrik borçlarını gündeme getirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ise Gürer'e verdiği yanıtta Türkiye’nin 81 ilinde, 2021 yılında kullandığı elektrik borcunu ödemediği için elektriği kesik olan tarımsal abone sayısını paylaştı.

Bakan Dönmez'in paylaştığı tabloya göre, Türkiye’de 21 bin 992 tarımsal sulama abonesinin elektriği borcundan dolayı kesik. Dönmez, “2011 yılında Türkiye genelinde tarımsal abone gruplarının ilgili dağıtım şirketlerine olan toplam borç miktarı 1 milyar 878 milyon 254 bin 681 TL’dir” bilgisini verdi.

GÜRER: KUYU RUHSATI OLMADIĞI İÇİN VAHŞİ SULAMA DEVAM EDİYOR

Gürer, Bakan Dönmez'in yanıtından sonra yaptığı açıklamada, çiftçi mağduriyetlerinin engellenmesi için kaçak sulamanın önüne geçilmesi bu doğrultuda da kuyuların ruhsatlandırılması gerektiğini ifade etti. Gürer, sözlerine şöyle devam etti;

"2021 yılında Türkiye genelinde tarımsal abone gruplarında toplam çiftçilerin borcunun 1 milyar 878 milyon 254 bin 681 lira olduğunu belirtti. Tarımsal sulamada borcundan dolayı, elektriği kesilen abone sayısının Türkiye genelinde 22 bini bulduğu… İlk 10 ilde; Şanlıurfa’da 3 bin 671, Mardin’de 2 bin 313, Manisa’da bin 858, İzmir’de 1506…

İptal edilenler belirtilmiyor. Bazı bölgelerde de tarımsal sulama ile ilgili aboneler ödemelerini yapamadığı için süreç içinde iptale uğramış durumda. Özellikle orta Anadolu’nun genelinde, kuyular ruhsatlanamadığı ve kaçak olduğu için çiftçiler mağduriyet yaşıyor. Kanun teklifi de verdik. Tüm kuyular ruhsatlandırılsın. Çünkü vahşi sulama yapılıyor. Bunun yerine yağmurlama ve damlama yöntemine geçilebilmesi için, bankalar kredi vermek için diyor ki ‘kuyu ruhsatına geçin.’ Kuyu ruhsatı olmadığı için vahşi sulama devam ediyor. Bu nedenle su sarfiyatı artıyor. Elektrik fiyatları arttıkça çiftçi sıkıntıya düşüyor. Tarımsal sulamada çiftçiler borçlarını ödeyemedikleri için elektrikleri kesiliyor. Bu da daha az verim, daha az üretim demek.

Sulu tarımda, bir dönümde; buğdayda 270 kilo ortalama verim alınırken, sulu tarımda bir dönemde 800 kiloya kadar verim artışı sağlanıyor. Bu nedenle çiftçi için sulama suyu çok önemli. Sulama suyunun elektrikten dolayı artan maliyeti çiftçiyi sıkıntıya sokuyor. 2021 yılında Türkiye genelinde 22 bin abone elektrik borcunu ödeyemediği için elektriği kesilmiş"

(ANKA)