TARİŞ’te sendikalı oldukları için işten atılan işçiler fabrikanın önünde direnişe başladı. İşçiler, sendikadan istifa etmeleri için defalarca tehdit edildiklerini anlattı

TARİŞ’te direniş başladı

TARİŞ’te sendikalı oldukları için işten atılan 7 işçi, dün sabah fabrikanın önünde direnişe başladı. BirGün’e konuşan işçiler, TARİŞ yönetiminin iddialarının gerçeği yansıtmadığını, sendikalı oldukları için işten atıldıklarını vurguladı.

İzmir Aliağa’da kurulu TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Fabrikası’nda 140 işçiden 120’si DİSK Gıda-İş Sendikası’na üye olmuş, örgütlenmeye öncülük eden 7 işçi 6 Kasım’da işten çıkarılmıştı. Ardından servislere binmeyerek fabrika bahçesinde bekleyişe geçen sendikalı işçilere polis saldırmış; aralarında desteğe gelen sendikacıların da olduğu 63 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltındakilerin serbest bırakılmasının ardından açıklama yapan sendika, işçiler işe geri alınıncaya dek fabrikanın önünden ayrılmayacaklarını duyurmuştu.

Tehdit ettiler
Direniş dün başladı. Gazetemize konuşan direnişçi işçilerden Murat Yılmaz, şunları söyledi: “Bizler temmuz ayı başında ücret adaletsizliği, 2 sene üst üste zam yapılmaması, hayat pahalılığı ve sosyal haklarımızın olmaması nedeniyle DİSK Gıda-İş Sendikası’na üye olduk. Ardından bizleri bazen toplu bazen teker teker odalara çekerek tehdit etmeye başladılar. ‘Sendikadan istifa edin, yoksa işten atılırsınız’ diyerek defalarca tehdit ettiler. Mobbing uyguladılar. Biz işyeri komitesindeydik, bize daha da fazla baskı yapıldı. Sonunda 6 Kasım günü, mesainin bitmesine 15 dakika kala İnsan Kaynakları tarafından çağırıldık ve işten çıkarıldığımız bildirildi.”

Bir gün önce
İnsan Kaynakları’nın “Kadro fazlalığı ve bazı ünitelerin tasfiyesi” gerekçesini öne sürdüğünü belirten Yılmaz, “Bu doğru değil. Sendikalaşma nedeniyle atıldık. Hatta bizim işten çıkarılmamızdan bir gün sonra DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ile TARİŞ patronunun randevusu vardı, toplu sözleşme meselesini konuşacaklardı. Bu görüşmeden bir gün önce atıldık” dedi.


Açıklama bekledik
Yılmaz, gözaltına alındıkları gün yaşadıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Bizim işten atılmamızın ardından sendika üyesi arkadaşlarımızla birlikte fabrika bahçesinde beklemeye başladık. Yönetimin gelip bize bir açıklama yapmasını bekliyorduk. Ancak çevik kuvvet geldi ve bizi tehdit etti. Bunun üzerine sendika temsilcilerimizle konuştuk, fabrikadan ayrılma kararı aldık. Tam kapıdan çıkarken gözaltına alındık. Sabahın altısına kadar gözaltındaydık. Polisin bu tavrını kınıyoruz.”

Baskılar sürüyor
Murat Yılmaz, fabrikada baskıların sürdüğünü, sendikalı işçilerin son iki gündür tazminatsız işten atılmakla tehdit edildiğini belirterek, “TARİŞ yöneticileri arkadaşlarımıza sendikadan istifa etmelerini, aksi halde ‘yasa dışı eylem’ yaptıkları için tazminatsız işten atılacaklarını söylüyorlar” diye konuştu.

“İki talebimiz var: İşten atılan tüm işçilerin geri alınması, işverenin sendikayı tanıyarak toplu sözleşme masasına oturması” diyen Yılmaz, bu talepleri karşılanana kadar direneceklerini duyurdu.

***

TARİŞ işçilerinin yanındayız
ÖDP, emeği ve hakları için direnen TARİŞ işçilerinin yanında olduğunu duyurdu. ÖDP İşçi Emekçi Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Ekonomik krizin faturasını ödememek ve insanca yaşamak için direnen TARİŞ işçilerinin talepleri bizim taleplerimizdir. Atılan işçiler geri alınsın ve işçilerin sendika hakkına saygı gösterilsin. İşçilerle dayanışma içinde olacağımızı açıklıyoruz.”