Tarsus Belediye Başkanı: Tarsus’un bölünmesine izin vermeyeceğiz

Abidin YAĞMUR

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Mersin-Adana-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu Projesine ilişkin gerçekleştirilen toplantıda Tarsusluların endişelerini dile getirdi. Bozdoğan, “Bizler kentimizin ikiye bölünmesini istemiyoruz. Gerekli yerlerden detaylı açıklamayı bekliyoruz” dedi.

TCDD’nin Mersin-Adana-Gaziantep hızlı tren projesinin en fazla etkileyeceği şehirlerin başında Tarsus geliyor. Halihazırda Mersin-Adana demiryolu Tarsus’un ortasından geçiyor ancak bu hat üzerindeki hemzemin geçitler şehir yaşantısına olumsuz bir etki yapmıyor.

Hızlı tren projesinde ise 2,7 kilometrelik bir alan tamamen kapatılacak. Tüp geçiş şeklindeki bu işlem nedeniyle Tarsus’un tam ortasında 3 metre yüksekliğinde, 2,7 kilometre uzunluğunda bir duvar yükselecek ve şehrin iki yakasının birbiriyle bağlantısı koptuğu gibi Tarsusluların deyimiyle “Berlin Duvarına” benzer bir çirkinlik ortaya çıkacak.

Tarsus kamuoyunun uzun süredir karşı çıktığı bu ayrıntı henüz düzeltilmeden Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ÇED sürecini başlattı. Tarsus Belediye Meclis Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında bakanlık yetkilileri ve müşavir firma yetkilileri proje hakkında bilgi verdi.

Toplantıda söz alan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, tren yolu projesinin paydaşları olan yerel yönetimlerin ve halkın fikirlerinin alınmadan hareket edilmesine ve defalarca Ankara’ya gidilmesine karşın tren hattının yer altından geçirilmesine sıcak bakılmamasına tepki gösterdi.

Bozdoğan, ‘’Ne olacak Tarsus? Bu kent ikiye mi bölünecek? Tarsus, yarısının kuzeyde oturduğu diğer yarısının alt tarafta iş yerlerinin olduğu bir kent. Anket çalışması yapıldı, anket çalışmasında ciddi bir şekilde halk ısrarla şunu söyledi. Bu kenti ikiye bölmeyin. Defalarca Ankaralara gittik, istediklerimizi anlattık, bu kenti ikiye bölmeyin dedik. Sonuç ne? Sonuç yok. Artık gerekli yerlerden gerekli açıklamaların yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

KENTİ YOK ETMEYİN

Gerçekleştirilen projede yerel yönetimlerin ve vatandaşların dinlenmesi gerektiğine değinen Bozdoğan, “Bu kentin bir kültürü ve kimliği var. Bu kentin ciddi bir belleği var. Burada paydaş diye anlatılan, halk ve yerel yönetimdir. Biz 2 yıldır bu proje için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Sondaj çalışması, dron çekimleri aklınıza gelebilecek her türlü etüt çalışması gerçekleştirdik. Projeye ilişkin her muhatapla toplantılar yaptık, fikir belirttik. Tek bir cevap istedik. Tren yolu; viyadük mü olacak, alt yoldan mı geçecek? Gerekli cevabı alamıyoruz. 2.7 km’lik tren yolu projesinde kent ikiye bölünecek. Biz sonuç istiyoruz. Bu kapsamda yerel yönetimler ve halk dinlenmelidir. Bir proje bir şirket gelir hikâye başlar, sonra hikâye devam eder, ama hikaye devam ederken halkımızın bir direnişi , bir sıkıntısı var. Unutmayın ki, Tarsus 10 bin yıllık bir kent. Kentimizi bu tren projesi ile yani 2.7 km ile yok etmeyin” dedi.