Yerel ve uluslararası spor organizasyonlarının hemen hemen hepsi ertelenip, askıya alınırken gözler bu yıl temmuz-ağustos aylarında düzenlenmesi planlanan Tokyo Olimpiyatı’na döndü. Japon hükümeti ertelemenin gündemlerinde olmadığını belirtirken olimpiyat komitesi bu kararın sporcuları riske atacağı görüşünde

Tartışma büyüyor

Tokyo 2020 Olimpiyatı’nın başlamasına üç ay kala organizasyonun geleceği merak konusu. Koronavirüs salgını nedeniyle spor Yerel ve uluslararası spor organizasyonlarının hemen hemen hepsi ertelenip, askıya alınırken olimpiyat için henüz böyle bir karar çıkmış değil.

ANLAŞMAZLIK DEVAM EDİYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Japonya Olimpiyat Bakanı Seiko Hashimoto, “Olimpiyatları ertelemek ya da iptal etmek gündemimizde yok” ifadelerini kullandı. Bu görüşe karşı çıkan Japon Olimpiyat Komitesi üyesi Kaori Yamaguchi ise “Uluslararası Olimpiyat Komitesi sporcuların antrenmanlarına devam etmesini isteyerek onları tehlikeye atıyor. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın erteleme kararı artık alınmalı” diye konuştu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile Japon hükümetinin görüş ayrılığı nedeniyle organizasyonun geleceği henüz netleşmiş değil.

MEŞALE TOKYO’DA

Öte yandan tartışmalar sürerken Olimpiyatların başlangıcını simgeleyen olimpiyat meşalesi Tokyo’ya ulaştı. Organizasyonun internet sitesinden yapılan açıklamada, “Tokyo 2020 Olimpiyatları için Japonya’ya getirilen olimpiyat meşalesi, ülke genelinde sürecek 121 günlük seyahatine bugün başlıyor.” ifadeleri kullanıldı. Meşalenin 12 Mart’ta Yunanistan’ın tarihi Olympia kasabasındaki Hera Tapınağı’nda yakıldıktan sonra 1 hafta ülkede gezdirildiği ve dün Atina’da Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi yetkililerine verildiği belirtildi.

Ayrıca Büyük Britanya Olimpiyat Komitesi, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na ilişkin karar alma sürecini desteklediklerini ancak sporcularının sağlığını tehlikeye atmayacaklarını belirtti. Komiteden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Sporcular ya da delegasyondaki herhangi birinin sağlığını, hiçbir koşulda tehlikeye atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz."