Brighton ve Oxford'ta başlatılan bir araştırmayla 40 bin sağlık çalışanına sıtma ilacı klorokin ve hidroksiklorokin verilerek, koronavirüsün önlenip önlenmediği araştırılacak

Tartışmalı ilaç 'hidroksiklorokin' 40 bin sağlık çalışanında denenecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sıtma ilacı klorokin ve hidroksiklorokin'in, Covid-19 hastalığını önleyip önlemediği Brighton ve Oxford'ta başlatılan bir araştırmayla denenecek.

BBC'de yer alan habere göre; araştırma kapsamında Avrupa, Afrika, Asya ve Güney Amerika'dan 40 bin sağlık çalışanına klorokin, hidroksiklorokin ve plasebo verilecek. Tüm katılımcılar Covid-19 hastalarıyla yakın temas içinde olan sağlık personelinden seçilecek.

Küresel düzeyde yapılacak denemede ilk katılımcılar Brighton ve Sussex Üniversite hastanelerinde ve Oxford'da John Radcliffe Hastanesinde bugün kaydedildi.

Bu ilaç denemesi kapsamında katılımcılara 3 ay hidroksiklorokin veya plasebo verilecek. Asya'daki çalışmalarda ise katılımcılara hidroksiklorokin yerine yine bir sıtma ilacı olan klorokin verilecek. Yıl sonuna kadar araştırma sonuçlarının belli olması beklenen deneme, Covid-19 tanısı konmadığı sürece, Ingiltere'de koronavirüs hastalarıyla direk ilgilenen her sağlık çalışanına açık olacak. Bu araştırmayla, bu ilaçların virüse maruz kalan sağlık çalışanlarının enfekte olmasını önleyip önlemediği ortaya çıkacak.

tartismali-ilac-hidroksiklorokin-40-bin-saglik-calisaninda-denenecek-734623-1.

TARTIŞMALI İLAÇ 'FAYDALI MI ZARARLI MI' GÖRÜLECEK

Çalışmanın sorumlularından Oxford Üniversitesinden Prof. Nicholas White, BBC'ye yaptığı değerlendirmede "Klorokin ve hidroksiklorokin Covid-19'a karşı faydalı mı zararlı mı gerçekten bilmiyoruz" dedi ve rastgele kontrollü bir denemenin bunu öğrenmenin en iyi yolu olduğunu belirtti. Araştırma kapsamında ne araştırmacıların ne de katılımcıların kime ilaç, kime plasebo verildiği hakkında bir bilgisi olmayacak.

Araştırma sorumlularından biri olan, Brighton ve Sussex Tıp Fakültesinden Prof. Martin Lleweyn ise güvenli ve etkili bir aşı için uzun zaman gerekeceğini belirtti ve "Klorokin ve hidroksiklorokin gibi iyi tolere edilen ilaçlar Covid-19'a yakalanma ihtimalini azaltırsa, bu inanılmaz derecede değerli bir kazanım olacak" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, güvenli olmadığına yönelik uyarılara rağmen hidroksiklorokin aldığını söylemesi nedeniyle eleştrilmiş ve bu ilaç dünya kamuoyunda yaygın bir şekilde tartışılmıştı.