Tartışmalı ‘transfer’ Meclis gündeminde

BirGün/Ankara

CHP Milletvekili Murat Emir, Rekabet Kurumu'nda Çin firması Alibaba'ya ait Trendyol'la ilgili soruşturmayı yürüten Denetimden Sorumlu Daire Başkanı Hatice Yavuz'un, Trendyol firmasına transferini Meclis gündemine taşıdı. Transferin, “2531 sayılı Devlet Memurları Kanunu”na aykırı olduğuna dikkati çeken Emir, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a "Yerli e-ticaret firmalarımızın bilgileri ve verileri Çinlilere mi gitti? Yasaya aykırı bu transferle ilgili herhangi bir hukuki işlem yapılmış mıdır? Suç duyurusunda bulunacak mısınız?" sorularını yöneltti.


KUŞKUYA NEDEN OLDU

CHP’li Emir, ticarette rekabetin adil şekilde sağlanmasında en büyük görevin Rekabet Kurumu'na düştüğünün altını çizerek şunları kaydetti:

“Çin Rekabet Kurumu, tekel gücünü kötüye kullandığı gerekçesiyle yakın zamanda Alibaba’ya 2,8 milyar dolar rekabeti ihlal cezası vermiştir. Benzer bir süreç Türkiye'de yaşanırken böyle bir transferin Türkiye'de yerli ve milli rakiplerini piyasa dışına itmek için rekabet eden Trendyol ile ilgili kararda adil davranılıp davranılmayacağına dair kuşkulara neden olmuştur.”

MAAŞI NE KADAR OLDU?

Emir, Bakan Pekcan'a şu bazı soruları yöneltti:

• Rekabet Kurumu, e-ticaret sektöründe rekabete aykırı hareket ettikleri gerekçesi ile kaç firma hakkında soruşturma yürütmektedir? Bu firmalardan kaçı yerli, kaçı uluslararasıdır?

• Rekabet Kurumu Denetimden Sorumlu 1. Daire Başkan Hatice Yavuz'un maaşı ne kadardır? Trendyol firmasında ne kadar maaşla göreve başlamıştır?
Şikayetleri soruşturan dairenin başındaki ismin, soruşturduğu firmada çalışmaya başlaması yasaya aykırı olmasına karşın Ticaret Bakanlığı, bu transfere hangi gerekçeyle göz yummuştur?

• Yerli e-ticaret firmalarımızın bilgileri ve verileri Çinlilere mi gitmiştir?"