AKP’nin geçen hafta Meclis’te görüşülen torba yasaya gece yarısı eklemeye çalıştığı, ‘çocuğa cinsel istismarda failin evlilik durumunda cezasız kalmasını sağlayan düzenleme’ toplumda yarattığı infial sonucu geri çekildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ üzgün; “Meramımızı anlatamadık, algı kurbanı oldu” dedi. Beyefendiden habersiz Meclis’te sinek uçurtamayacak olan iktidar, beyefendiden gelen telefondan sonra omuzları düşürmüş, “Geri adım attık, ‘milletimizin’ emrine uyuyoruz” dese de belli ki oya gibi işledikleri istismar yasasını çekerken içleri rahat değil. Kendimizi anlatamadık diye yakınan Bozdağ ekliyor, “Doğruyu yapmaktan vazgeçtik...” Yani, anlamadan dinlemeden gürültü yaparak (gürültü benzetmesi AKP’li Ali Özyaka’ya ait) millet için doğru olanın yapılmasına engel olundu. Hani biraz daha zorlasak buradan da iktidara bir bukle mağduriyet çıkar sanki.

•••

Yaklaşık bir yıl önce yine kendileri tarafından hazırlanan rapordan, bir yıl sonra yasalaştırmaya çalıştıkları tasarıya uzanan yolda milim zihniyet değişimi yok. Öneri, başkanlığı konuşurken MHP ile suları bulandırmamak adına geri çekilmiş olabilir, ama yok olmadı. Kafalarında yaşıyor. AKP’nin tasarıyı bir eliyle geri çekerken diğer elinin üzüntüden titremesi ondan

Bakan Bozdağ’ın içi rahat olsun. Yasalaştırmak istedikleri tasarıda anlaşılamayacak bir şey yok. Çocuğun tecavüzcüyle evlenmesi durumunda tecavüzcü ceza almayacak. Türkiye, 2014 Küresel Kölelik Endeksi’ne göre, Avrupa’da ‘modern köleliğin’ yani cinsel sömürü ve erken yaşta evliliğin en fazla olduğu ülke. Veriler, çocuk istismarı suçunun ülkemizde ne kadar sistematik ve yaygın bir şekilde işlendiğini gösteriyor. Bianet’in derlediği habere göre son 11 ayda 368 kız çocuğuna yönelik cinsel istismar olayı yaşandı. Altını çizelim; sayı sadece medyaya yansıyanlar ve kız çocuklarıyla sınırlı. Bakan Bozdağ, tasarının tecavüzcüleri kesinlikle kapsamadığını söylemiş ancak ‘küçüğün rızasıyla’ çocuklarla evlenenlere uygulanacağını ekleyerek meseleyi herkes için anlaşılabilir kılmış. Teşekkürler! Çocuk yaşta evlilikler cinsel istismarı sürekli hale getiren, çocuk ve insan hakkına aykırı çok ağır bir işkencedir.

•••

HDP ve CHP tarafından Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırılarının aydınlatılması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasının AKP ve MHP tarafından reddedildiği günlerde, 14 Ocak 2016’da iktidar ülkemizin kanayan bir yarasıdır diyerek tespit ettiği bir sorun üzerine komisyon kurmakla meşguldü. Uzunca ‘Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Meclis Araştırması Komisyonu’, kısaca ‘Boşanma Komisyonu’. Çoğunluğu AKP’li üyelerden oluşan komisyon yaptığı çalışmalar sonunda, CHP ve HDP’li üyelerin muhalefet şerhi koyduğu bir taslak rapor sundu. Raporda, çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocuk ile beş yıl boyunca ‘sorunsuz’ ve ‘başarılı’ bir evlilik sürmesi halinde, denetimli serbestlikten yararlanması öneriliyordu. Çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesiyle suç ve suçlu ortadan kalkacak ve böylece kutsal aile birliği yeniden sağlanacaktı. Unutmadan, ne için kurulmuştu bu komisyon? Terörü araştırmaya gerek duymayan AKP’nin odağında ne vardı acaba? Evlenme hızı 7.7 olan Türkiye’deki boşanma hızının 1.7’ye ulaşarak nasıl bir ‘sosyal yıkıma’ neden olduğu mu?

•••

Bugün, 12 yaşındaki çocukların evlendirilmesini savunanlara çocuk olmanın ne demek olduğunu; çocuk düğünlerinde alkış tutmanın cinsel istismarı sürekli kılmaya nasıl destek verdiğini ve çocuğu tecavüzcüsüyle evlendirmenin şiddet ve istismarı nasıl meşrulaştıracağını midemiz burula burula, aklımız vicdanımız yana yana anlatmaya çalışıyoruz. Yaklaşık bir yıl önce yine kendileri tarafından hazırlanan rapordan, bir yıl sonra yasalaştırmaya çalıştıkları tasarıya uzanan yolda milim zihniyet değişimi yok. Öneri, başkanlığı konuşurken MHP ile suları bulandırmamak adına geri çekilmiş olabilir, ama yok olmadı. Kafalarında yaşıyor. AKP’nin tasarıyı bir eliyle geri çekerken diğer elinin üzüntüden titremesi ondan.