Bursa Çevre Platformu üyeleri, Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan “Uludağ Alan Başkanlığı” kanun tasarısıyla ilgili basın açıklaması düzenledi. Dernek adına açıklamayı okuyan Bursa Baro Başkanı Metin Öztosun, "Sadece ekonomik boyuta odaklanarak, doğal ve kültürel varlıkların sürdürülebilirliği göz ardı edilmekte ve bu değerlere onarılması imkânsız zararlar verilmektedir” dedi.

Tasarı, Uludağ’ı sermayeye teslim edecek

Haber Merkezi

Uludağ için hazırlığı süren ve çalışmaları Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan “Uludağ Alan Başkanlığı” kanun tasarısına karşı tepkiler sürüyor.

Tasarıya ilişkin, “Uludağ Milli Parkı’nın en önemli kaynak değerleri olan orman alanlarını, Alpin dağ çayırlarını, su kaynaklarını ve canlı yaşamı yok oluşa götürmek demektir” diyen Bursa Çevre Platformu üyeleri basın açıklaması düzenledi.

Bursa İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü önünde toplanan yurttaşlar kanun tasarısı onaylanırsa, milli park yasası geçersiz ve işlevsiz duruma getirileceğine dikkat çekti.

Dernek adına açıklamayı okuyan Bursa Baro Başkanı Metin Öztosun, “Bugün, Uludağ Milli Parkı’nın milli park statüsünden çıkarılarak, Uludağ Alan Başkanlığı adı altında, 1. ve 2. gelişim bölgeleri ve kayak pistlerinin bulunduğu 650 hektarlık alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi tartışılmaktadır. Turizm, bir tür mekânı tüketme biçimidir. Sadece ekonomik boyuta odaklanarak, doğal ve kültürel varlıkların sürdürülebilirliği göz ardı edilmekte ve bu değerlere onarılması imkânsız zararlar verilmektedir” dedi.

MİLLİ PARK GEÇERSİZ OLACAK

“Alan Başkanlığı yasalaşırsa, yönetim komisyonu; belediye, Turizm Bakanlığı, turizmciler, otel yöneticileri, valilik, milli park müdürlüğünden birer temsilciden oluşacaktır. Milli Park Müdürlüğü’nün sorumluluğu ve yetkisi işlevsiz kalacaktır” diyen Öztosun, “Bu yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren milli park yasası geçersiz ve işlevsiz duruma getirilecek ve Uludağ’da turizm sermayesinin yapılaşması hızlanacaktır” diye konuştu.

KAPADOKYA’DA YAŞANDI

Aynı sürecin Kapadokya’da gerçekleştiğini hatırlatan Öztosun şu ifadeleri kullandı:

“2019 yılında Kapadokya’da kurulan Alan Başkanlığı ile birlikte, bölge turizm sermayesinin insafına bırakılmış ve Göreme Milli Parkı, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle milli park statüsünden çıkarılmıştır. Aynı politika Uludağ’da uygulanıp, bir süre sonra milli park olmaktan çıkarılacaktır. Alan Başkanlığı ile amaçlanan; koruma kullanma maskesi altında Uludağ’da yeni gelişim bölgelerinin önünü açmak ve yıllardır mahkeme kararlarını aşamayan turizm sermayesinin yeni rant projelerine imkan sağlamaktır.

Uludağ, Sakallı akbabanın, yaban kedisinin, Apollo kelebeğinin ve nicelerinin yuvasıdır.

Uludağ’da tespit edilen 1308 bitki türünün 32’si Uludağ için 143’ü ise Türkiye endemiğidir. Uludağ halen 175 endemik türe ev sahipliği yapmaktadır."