Seyahat acentelerine taş çıkartan yurtdışı gezi programları ve 1 milyar TL’nin üzerindeki borcu ile gündeme gelen AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin araç kiralama hizmeti için 87,5 milyon TL ödediği açığa çıktı.

Tasarruf sadece kâğıt üstünde

Mustafa BİLDİRCİN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Haziran 2021 tarihinde, ‘kamuda tasarruf tedbirleri’ kapsamında yayımladığı genelge ile kamunun araç kiralama ve alımlarında kısıtlamaya gidildi. Mevcut araçların da 2023’e kadar yüzde 20 azaltılacağı belirtildi. Ancak bakanlıklar ile AKP’li yerel yönetimlerin araç kiralama ve satın alma ihaleleri, Haziran 2021’de yayımlanan genelgeyi kâğıt üzerinde bıraktı. Genelgeyi yok sayanlar kervanına son katılan idare, yurtdışı gezileri ile gündeme gelen ve 1 milyar TL’nin üzerinde borcu bulunan AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi oldu. Yücel Yılmaz yönetimindeki idarenin, araç kiralama için on milyonlarca lirayı gözden çıkardığı öğrenildi.

YÜZLERCE KİRALIK ARAÇ

AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 20 Temmuz’da sürücüsüz araç kiralama ihalesi açtı. İhale kapsamında 25 ay süre ile 250 adet sürücüsüz araç kiralanacağı belirtildi. İdare, araçların kiralanması için 90 milyon 801 bin 700 TL yaklaşık maliyet hesabı çıkardı. İhalenin sonuç ilanı henüz açıklanmasa da ihale sözleşmesi 29 Ağustos’ta imzalandı. İdare ile Tureks Turizm ve Truva Seyahat arasında imzalanan sözleşmenin bedeli 87 milyon 500 bin TL oldu.

Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz.Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz.

İhale kapsamında 49 adet C segmenti, 14 adet de B segmenti araç kiralanacağı bildirildi. İdare, bir adet de 4X4 arazi aracı sipariş etti. En az 2020 model olması şartıyla bir adet VIP minibüs de siparişler arasında yer aldı.

Öte yandan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi araç kiralama için 87,5 milyon TL harcamaya imza atarken AKP’li bir başka belediye, Şehitkamil Belediyesi de araç kiralama için 4 milyon TL ödedi. Kiralanan araç sayısı öğrenilemezken araç ya da araçların 1 Ekim ile 31 Aralık tarihleri arasında kullanılacağı ifade edildi.