Taşeron kalksın, belirsizlik bitsin: Artık güvencesizlik istemiyoruz

Deniz Güngör

Ankara’da, doğalgaz dağıtımı yapan BaşkentGaz’ın taşeronu Ersan Elektrik firmasında çalışan Enerji-Sen üyesi işçiler, dün Ulus Meydanı’nda taşeron çalışmanın kaldırılması talebiyle basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 160 kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Enerji-Sen Sendikası avukatı Deniz Altaylı “Belirsizlikler de ücret yetersizliği de bize ‘Artık Yeter!’ dedirtiyor” ifadelerini kullandı.

Kadrolu çalışanlarla aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücretlerle çalıştıklarını söyleyen Altaylı “Çalışma yerimiz değişebiliyor, iş tanımımıza uygun olmayan işlerde çalışmak zorunda kalabiliyoruz. Taşeron firmanın sözleşmesinin uzatılıp uzatılmayacağının belirsizliği bizi işsizlik riskiyle yüz yüze bırakıyor” diye konuştu. Taşeron çalışmanın kalkmasını istediklerini belirten Altaylı “Taşeron çalışma ortadan kalksın, kadrolu ve güvenceli biçimde, eşit işe eşit ücret uygulanarak çalışalım” dedi. Ekonomik kriz nedeniyle aldıkları düşük ücretle geçinemediklerini vurgulayan Altaylı şunları söyledi: “Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik kriz sürecini de göz önüne alırsak, ne kiraya para yetiştirebiliyoruz ne mutfağa ne de faturalara. Tüm bunlar yetmezmiş gibi mobbinge maruz kalıyoruz.”

Hakkımızı vermemekle tehdit etmeyin

Altaylı, sendikal örgütlenme başladıktan sonra mobbingin arttığını belirtti: “Sendikadan istifa etmemiz yönünde telkin edildik ama vazgeçmedik. Bazı arkadaşlarımız görev değişikliğine maruz kaldı. Biz biliyoruz ki aslında bu olanlar yasalara ve kanunlara aykırıdır.” Altaylı, “Bizi işten çıkarmakla ya da iflas göstererek kıdem tazminatımızı vermemekle tehdit etmeyin” dedi. Sendikal haklarına sahip çıkacaklarını aktaran Altaylı son olarak şunları söyledi: “Sendikal nedenle işten atamazsınız, eğer bunu yaparsanız da karşınıza hukukla dikiliriz ve kazanırız.”