İzmir'de, DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 2 Nolu ve 3 Nolu şubeler tarafından belediyelerde taşeron işçi çalıştırılmasına tepki gösterilerek basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada, “Taşeron sistemi tüm belediye işçilerinin haklarına saldırıdır” denildi.

"Taşeron sistemi işçilerinin haklarına saldırıdır"

BİRGÜN EGE

İzmir'de, DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası 2 Nolu ve 3 Nolu şubeleri tarafından belediyelerde taşeron işçi çalıştırılmasına karşı Çöp Basım Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya, geçtiğimiz günlerde Meslek Fabrikası’ndan işten çıkartılan işçiler de katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, ülke genelinde taşeronlaştırmaya karşı mücadele ettiklerini ifade ederek, “Taşeron sistemi tüm belediye işçilerinin haklarına saldırıdır. Çünkü taşeronlaştırma demek emek yoğun sömürünün artırılması, işçinin kölece, kuralsız bir biçimde çalıştırılması demek. Taşeronlaştırma demek, sendikasız, güvencesiz, geleceksiz çalıştırma demek. Taşeronlaştırma demek, işçinin düşük ücretle çalıştırılması ile birlikte iş güvencesinin patronu iki dudağı arasında olması demek. Hükümet ve yerel yönetimler taşeronu kaldırdık diyerek ortalıkta gezerken İzmir Büyükşehir Belediyesinde maalesef hizmet alım adı altında taşeronlaştırmayı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Son bir yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesinde Katı Atık Tesislerinde, parklarda, İZSU’da, araç kiralama yöntemiyle personel alınmakta ve bu işçiler kadrosuz güvencesiz asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Meslek fabrikalarında emekçiler dahi taşeron sitemiyle çalıştırılmaktadır. Tüm bunlar taşeron sisteminin İzmir Büyükşehir Belediyesinde hızla yaygınlaştırılmaya çalıştırıldığını göstermektedir. Belediye işçileri arkadaşlarımız tarafından yapılan bu işlerin taşeron bir firma aracılığıyla yapılmasına asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.