TCDD ve TCDD TAŞIMACILIK A.Ş’de taşeron olarak çalışan içi dün yüksek gerilime kapılması sonucu ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu, işçilerin düşük maaşlarla iş güvenliğinden yoksun bir şekilde çalıştırıldığına dikkat çekti.

Taşeron TCDD personeli, ağır yaralandı: "İş güvenliği tedbiri yok"

Ahin ASLAN

TCDD ve TCDD TAŞIMACILIK A.Ş’de taşeron olarak çalışan bir işçi, dün yüksek gerilime kapılması sonucunda ağır yaralandı. Sefere hazırlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) setinin makinist kabini ön pencere camını uzun saplı fırça ile temizliğini yapan RCS adlı Temizlik Firması çalışanı, iş kazasının ardından hastaneye kaldırıldı. 

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu tarafından yaşananlara ilişkin açıklama yayımlandı. 

“Demiryollarında taşeronlaşmanın, kuralsızlığın bedeli ağır oldu” denen açıklamada, taşeron şirketler eliyle yürütülmekte olan hizmetleri yapan taşeron firma çalışanlarının düşük maaşlarla, iş güvencesinden yoksun, yeterli bilgi-beceri ve eğitim sahibi olmadan çalıştırıldığı belirtildi.

"İSG EĞİTİMİ VERİLMİŞ MİDİR"

Bu uygulamaların sonucunda iş kazaları adı altında cinayetlerin yaşandığına değinilen açıklamada, “23 Mayıs tarihi öğlen saatlerinde sefere hazırlanan YHT setinin makinist kabini ön pencere camını uzun saplı fırça ile temizliğini yapan RCS adlı Temizlik Firması çalışanı, yüksek gerilime kapılması sonucunda ağır yaralanmış, hastane de yoğun bakımda entübe olarak tedavisi sürmektedir. Trenlerin temizliği elektrik olmayan tamir-bakım hatlarında yapılır. Kazada yaşandığı üzere katener hattı altındaki bu hatta temizlik yapılmasına mevzuata ve İSG/EYS kurallarına uygun olmadığı halde kimler tarafından ve ne şekilde karar verilmiştir? RCS Temizlik Firmasının taşeron çalışanına işbaşı yapmadan önce İSG eğitimi verilmiş midir? Trene yolcu iniş-binişinin yapıldığı peronda, peronun yüksekliği dikkate alınmadan, enerjisi kesilmemiş bir hatta uzun saplı fırça ile su kullanılarak kabin ön camının temizlenmesinin böyle bir olaya sebebiyet vereceği açıktır. Bu neden öngörülememiş ve engellenmemiştir? Buna neden izin verilmiştir? Kazayla ilgili EYS risk analiz raporları var mıdır? İdari soruşturmaya başlanılmış mıdır? Son zamanlarda Kurum ve Sendikaların katılımıyla yapılması gereken İSG Risk Belirleme toplantıları neden yapılmamaktadır?” diye soruldu.

"EKSİKLİKLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR"

Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının ulusal ve uluslararası demiryolu işletmeciliğine kapalı olmasının tren setlerinin park edeceği alanları ortadan kaldırdığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu durumlar YHT işletmeciliğinin istenen sefer sıklığında yapılamamasına neden olduğu gibi son yaşanan olayda da görüleceği gibi tren temizliğinin ve bakımının yapılacağı atölye ve tesisin olmaması trenlerin bakımının yapılmadan sefere çıkmasına ortam hazırlamaktadır. Trenlerin bakım ve ikmallerinin yapılacağı yüksek gerilimden izole edilmiş yollar olması gerekmektedir. Geçmişte otomatik yıkama ünitelerinde temizleme işlemi yapılırken, günümüzde vagon temizliği taşeron firmalara devredilirmiş, bir kova ve fırça ile temizlik yapılmaya çalışılmaktadır.  

Demiryollarında görmezden gelinen eksiklikler, yanlış uygulamalar tehlike ve risklerin öngürülememesi/önemsenmemesi bu türlü kazalarla ve çok sayıda ramak kala olaylarıyla karşılaşmamıza neden olmaktadır. Demiryollarında taşımacılık yapan özel şirketler eliyle tehlikeli eşya ve akaryakıt taşımacılığı yapan trenlerin yolcu yoğunluğu fazla olan Gar ve İstasyonlardan yüksek hızla (60 km/s hızla) geçtikleri görülmektedir. Bu trenlerin vagonlarından birisinin dahi dray etmesi bir faciaya davetiye çıkaracaktır. Tehlikeli eşya ve akaryakıt taşıyan trenlerin livre hızları yeniden gözden geçirilerek düzenlenmelidir. 20 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yasalaşmış olmasına rağmen kamu çalışanlarını kapsaması 2023 Aralık ayına kadar ertelenmiştir. Bu durum kamu işyerlerindeki kamu çalışanlarına yönelik İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerinin uygulanmasını engellemektedir. Kanunun tüm maddelerinin bir an evvel yürürlüğe sokulması önem taşımaktadır.”