Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, geçen yıl TBMM KİT Komisyonu’nda 2 bin 800 taşeron çalışanı bulunan TCDD’de bu sayının 3 bin 447’ye yükseldiğini açıkladı

Taşerona kadro vaadinde son durum: TCDD’de taşeron işçi sayısı arttı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nun geçen yıl yapılan toplantısında TCDD’nin taşeron personel sayısının 2 bin 800 olarak açıklanmasının ardından, bu yılki rakamları öğrenmek isteyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.

CHP’li Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Turhan, AKP’nin “Kamuda taşeron kalmayacak” sözleriyle müjdelediği kadroya geçiş vaadine rağmen TCDD’de taşeron personel sayısının arttığını belirtti. Bakan Turhan, geçen yıl dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apayın’ın 2 bin 800 olarak açıkladığı taşeron personel sayısının bu yıl 3 bin 447’ye yükseldiğini dile getirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, taşeron personelin 2 bin 558’inin TCDD Taşımacılık AŞ’de, 217’sinin TÜLOMSAŞ’ta, 236’sının TÜDEMSAŞ’ta ve 406’sının ise TÜVASAŞ’ta çalıştığını bildirdi.

ÇALIŞANLAR UMUTSUZ

Bakan Turhan’ın önergesine verdiği yanıtı değerlendiren CHP’li Gürer, “Cumhurbaşkanlığı Genelgesine rağmen taşeron alımı sürüyor. Mevcut çalışanlar ise kadroya geçme konusunda umutsuz” dedi.

Kamudaki tüm taşeron personelin ayrım yapılmadan kadroya alınması gerektiğini vurgulayan Gürer, "Kamuda kiralık araç şoförleri, hastane bilgi işlem çalışanları, karayolları, demiryolları, PTT ve orman çalışanlarından taşeronda kalanların oranı çok yüksek. KHK ile KİT çalışanlarına kadro verileceği açıklanmıştı. Bu karar tam anlamıyla ne gerekçeyle uygulanmıyor? Gereğinin bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.