TÜİK’in ilk kez açıkladığı iç göç istatistiklerine göre geçen yıl 2,8 milyon kişi iller arasında göç etti. Enflasyonun daha sert hissedildiği büyükşehirlerdeki tersine göç, İstanbul’a gelmek isteyenleri de durdurdu.

‘Taşı toprağı altın’ şehir göç veriyor

Havva GÜMÜŞKAYA

TÜİK, ilk kez iç göç istatistiklerini yayımladı. Buna göre geçen yıl 2 milyon 777 bin 797 kişi iller arasında göç etti. Göç eden nüfusun yüzde 47,5'ini erkekler, yüzde 52,5'ini ise kadınlar oluşturdu. Enflasyonun daha sert hissedildiği büyükşehirlerdeki tersine göç dalgası bu kez TÜİK verileriyle ortaya çıktı. Pandemi sonrası döneme denk gelen veriler, artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle büyükşehirlerin gözden düştüğünü gösterdi. Pandemiyle uygulanmaya başlayan uzaktan çalışmanın kalıcılaşması da kentten memleketine dönenlerin sayısını artırdı. İstatistiklerde göç etme nedenleri arasında ilk üç sırada eğitim, aile fertlerinden birine bağlı olarak göç, daha iyi konut ve yaşam koşulları yer aldı.

İstanbul, Ankara ve İzmir hem en çok göç veren hem de en çok göç alan iller oldu. 2021’de ‘Taşı toprağı altın’ İstanbul’dan 408 bin 165 kişi göç etti. 385 bin 328 kişi ise yeni umutlar için İstanbul’a göçtü. Kentten gidenlerin ilk nedeni ‘aileden birine bağlı göç’ olurken ikinci nedeni daha iyi konut ve yaşam koşulları oldu. Yüksek kira artışları, bir dönem en cazip bölgeler arasında gösterilen ve büyük umutlarla gelinen bu kentlerin özellikle düşük gelirli ve memurlar için hayatta kalma savaşına dönüştü. Bu durum tersine göçü hızlandırırken, aynı zamanda çalışmak için büyükşehirlere gelmek isteyenleri de durdurdu.

tasi-topragi-altin-sehir-goc-veriyor-1106596-1.

***

HAYAT KALİTESİNE İLİŞKİN SINIRLAR

Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayhan Kaya, verileri değerlendirdi: "Muhtemeldir ki, işçiler çok daha ucuz barınma ve yaşam imkânları nedeniyle Kocaeli, Tekirdağ ve Bursa gibi çevre illere göç etmeyi tercih ediyor. Daha kozmopolitan, orta ve üst orta sınıf insanlar ise 'yaşam tarzı göçü' dediğimiz bir göç türünü tecrübe ederek İzmir gibi Ege kentlerine ve kırsal kesimlerine göç ediyorlar. Yaşam tarzı göçü, 2000’li yıllarda daha çok Avrupa’dan Türkiye’ye güneş, kumsal, tarih, doğa ve sayfiye yerlerinin imkanları nedeniyle tecrübe edilen bir göç türüyken günümüzde bu kez T.C. vatandaşları tarafından tecrübe edilmeye başlandı. Özellikle bu sürecin Gezi protestolarının ardından yaşanan otoriterleşme, İstanbul’un hayat kalitesine ilişkin ortaya çıkan sınırlılıklar, kent hakkı konusunda yaşanan sıkıntılar, trafik, kalabalık vb. faktörler nedeniyle yaygınlık kazandığı görülüyor."

Prof. Dr. Ayhan KayaProf. Dr. Ayhan Kaya

***

EN FAZLA GENÇLER GÖÇ ETTİ

Ülke genelinde 20-24 yaş arasındaki gençler, en fazla göç eden yaş aralığını oluşturdu. Buna göre bu yaş grubundaki 731 bin 284 kişi yaşadıkları illerden başka illere taşındı.

Bu insanların 396 bin 145’i eğitim, 84 bin 531’i işe başlamak/iş bulmak ve 44 bin 95’i ise daha iyi konut ve yaşam koşulları nedeniyle göç etti.

İkamet ettiği ilden başka bir ildeki üniversiteye kayıt yaptıran gençlerin oranı üniversitelerin bulunduğu illere göre incelendiğinde, bu oranın en yüksek olduğu il, yüzde 17,5’lik oran ile Isparta oldu. Isparta’yı, yüzde 16,8 ile Bayburt ve yüzde 16,7 ile Burdur izledi.