Google Play Store
App Store

Kuruyan Marmara Gölü için ‘kurtarma projesi’ hazırlandı. Projeyi değerlendiren Göl Uzmanı Dr. Erol Kesici, taşıma suyuyla gölün kurtarılamayacağını dile getirerek, “Su taşınması felaketlere neden olur” dedi.

Taşıma suyuyla göl kurtarılmaz

Gökay BAŞCAN

Yanlış su politikaları, tarımda aşırı su kullanımı ve iklim krizi gibi nedenlerle kuruyan Marmara Gölü için hazırlanan projeye Göl Uzmanı Dr. Erol Kesici tepki gösterdi. 25 milyon metreküp su taşınacağının duyurulmasının ardından BirGün’e konuşan Dr. Kesici, “Taşıma suyuyla göl kurtarılmaz. Bunun hiçbir örneği ne yazık ki yoktur” dedi.

Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarındaki ‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ tescilli, ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Marmara Gölü, son 2 yıldır yaşanan su kaybı nedeniyle kurudu.

Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tehlikede 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde, kayıklar karaya oturdu, balıkçılık bitti. Zemininde derin yarıkların oluştuğu göl, ayrıca çiftçilerce işgal edilip tarıma açıldı.

Paylaşım konusunda anlaşamayan çiftçilerin arasında sık sık tartışmalar da yaşandı. 4 ayrı arazi kavgasında 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Bölgede tedbirler artırılırken, jandarma komandolar gölde nöbet tutmaya başladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 2’nci Bölge Müdürü Birol Çınar, kurumasının ardından arazi kavgalarına neden olan Marmara Gölü’nü orta ve uzun vadede kurtaracak projeyi açıkladı.

Çınar, 22 Haziran’da ön yeterlilik başvurusu yapılan, 25 Ağustos’ta da ihaleye çıkacak projede, Bozdağ’dan akan suyun 25 milyon metreküpünü Ahmetli, Sart, Tabakçayı, Kurşunlu, Gümüş regülatörleri vasıtasıyla mevcut Kendirlik Besleme Kanalı üzerinden göle getireceklerini söyledi. Çınar, “Göle su aktarımını sağlayacak, orta ve uzun vadede kurtaracak proje çalışmalarımız tamamlandı. Projede, 5 regülatör vasıtasıyla Bozdağ’dan akan 25 milyon metreküp suyu, Marmara Gölü’ne getireceğiz” dedi.

Göl Uzmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Gölü’nün kuruma sürecine değindi: “1932 -1953 yılları arasında yapılan planlamalarla DSİ; daha çok tarım bakışıyla Gediz Havzasına su vermek için Gediz Nehri, Demrek Deresi’nden kuzeydeki Kum Çayı’ndan göle kanallar açılmış, göl yüzey alanı 44 kilometrekareden den 70 km kilometreye çıkarılarak, doğal göl olan Marmara Gölü, su deposuna (rezervuara) dönüştürülmüştür.”

Göl Uzmanı Dr. Erol KesiciGöl Uzmanı Dr. Erol Kesici

ÇÖZÜM MEVCUT ALANDA

Son projeyi değerlendiren Kesici, “Bu düzenlemelerin çözüm olmadığı son yıllarda çözüm olmadığı, havzayı cazibe alanına dönüştürmek ve uygun su kullanımını yönetememenin sonuçlarının gölü kuruttuğunun bilinmesi ve sonucunda istenmeyen üzücü olayların yaşanmasına rağmen, bölgenin çok önemli yaşam alanını ve su kaynaklarının kendisine yettiği Bozdağ’dan göle su taşımanın işin çok kolayı ve yaşananların tekrarı olacaktır. Çözüm mevcut alanda sağlanmalıdır. Göller doğal çevresi ve ekosistemiyle bir bütünlük ve süreklilik arz eder” ifadelerini kullandı.

BOZDAĞ’I YOK EDEBİLİR

“Marmara Gölü’nün kurtuluşunu, Marmara Gölü tamamen kuruduktan sonra aranması, bilim dışı ve çok ama çok tehlikelidir” diyen Dr. Kesici, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bölgenin çok önemli bir ekosistemini oluşturan Manisa-İzmir-Aydın illerinde konumlanan Bozdağ’dan akan 25 milyon metreküp yüzey sularının Ahmetli, Kurşunlu, Sart, Tabak Çayı ve Günüs regülatörleriyle göle taşınması doğal düzendeki su akışına ve ekosistemdeki yok oluşlar, kuraklığa, yağış azlığı gibi iklim değişimlerine neden olabilecektir. Bu durum orta ve uzun vadede çözüm olmayıp yüzey sularının ve yeraltı sularının azalmasına neden olacaktır.”