Taşımalı eğitim sistemi büyüyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Köy okullarının kapatılması ve öğretmen açığının giderek artması gibi nedenler, taşımalı eğitim kapsamına alınan öğrenci sayısının artmasına neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018-2019 eğitim öğretim yılında 1 milyon 324 bin 960 öğrenci taşımalı eğitimden “yararlandı”. Taşımalı eğitim uygulaması kapsamında 119 bin 380 servis aracı hizmet verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son on yılda eğitime kapanan köy okulu sayısını, taşımalı eğitime ilişkin istatistikleri ve son beş yıl içinde kazaya karışan servis aracı sayısını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu. Bakan Selçuk, Gürer’in birçok sorusunu yanıtsız bırakırken 1 milyon 324 bin 960 öğrencinin taşımalı eğitim kapsamında olduğunu açıkladı. Milyonlarca öğrencinin eğitime erişim için yollarda “telef” olduğunu söyleyen CHP’li Gürer, “Taşımalı eğitim ucubesine çözüm getirin” dedi.

HEDEFLER LAFTA KALDI

Verilere göre, iktidarın pansiyon kapasitesinin artırılmasına ve yatılılık imkanlarının genişletilmesine ilişkin hedefleri tutmadı. MEB’in taşımalı eğitimin azaltılacağı yönündeki açıklamalarına karşın 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1 milyon 322 bin 281 olan öğrenci sayısı daha da arttı.

KÖYLERDE OKUL KALMADI

Taşımalı eğitimin, öğrenci ve velinin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken CHP’li Gürer, 11’inci Kalkınma Planı’nda da taşımalı eğitime dair bir çözüm olmadığını, kapanan köy okullarının harap olduğunu ve taşımalı eğitimde kız çocuklarının eğitimden koptuğunu anımsattı. Gürer, taşımalı eğitim sisteminde özellikle kız çocuklarının mağduriyet yaşadığını vurguladı.