Taşocağına karşı nöbet

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Çayır Mağarası’nın yakınına yapılması planlanan taşocağı ve kırma eleme tesisi iptal edildikten 1 yıl sonra firmanın bölgede yeniden sondaj yapması, köylüleri endişelendiriyor.

Tamamı orman 27 hektarlık alana, taşocağı ve kırma eleme tesisi yapmak isteyen firmanın talebi, geçen yıl mayıs ayında ‘kültür varlığı’ olan Çayır Mağarası’na zarar vereceği gerekçesiyle projenin uygun bulunmadığı görüşü üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca iptal edildi. Projenin iptal edilmesiyle alan içindeki 10 bin 267 ağaçtan önemli bölümü doğal gürgen, kayın ve kestaneden oluşan 3 bin 133 ağaç kesilmekten kurtuldu.

TEKRAR SONDAJ YAPILMASINA TEPKİ

Nisan ayında aynı bölgede tekrar sondaj yapılması ise köylülerin tepkisine neden oldu. Köylüler, sondaj yapılan bölge ve mağara çevresinde ise her gün nöbet tutarak kültür varlığını korumaya aldı.

Ormandaki arazisine yaptırdığı kulübede nöbet tutan köylülerden Dursun Dindar, “Canımızla başımızla elimizden ne gelirse burada taşocağı istemiyoruz. Biz yaşamak ve doğamızı korumak istiyoruz” dedi.

Doğayı korumak için mücadele verdiklerini ve her gün bölgede devriye yaptıklarını anlatan Dindar, şunları söyledi: “Canımızla başımızla elimizden ne gelirse burada taşocağı istemiyoruz. Biz yaşamak istiyoruz. 1 kişi için 20 bin kişiyi reddedemezler. 3 kez ret raporu çıkmasına rağmen halen üzerimize geliyorlar. ‘Alanı daraltıyoruz’ diye kandırıyorlar, yine taşocağı açmak istiyorlar? Halka yazık değil mi?”

Çayır köyünün muhtarı Özcan Evcin ise köylerinde büyük mücadeleler vererek iptal ettirdikleri taşocağının projede oynamalar yapılarak yeniden açılmak istendiğini savundu. Bu duruma son verilmesini istediklerini belirten Evcin, “Her tarafa başvurduk. Kesinlikle izin çıkmıyor. Doğamızı öldürmeyelim” diye konuştu