Ordu Çevre Derneği’nin Kurul Kalesi’ni korumaya yönelik yaptığı yazışmalar sonucunda taşocağının kurallara uymadan çalıştığı ortaya çıkardı. Taşocağının faaliyeti şimdilik durduruldu

Taşocağının faaliyeti durduruldu

HABER MERKEZİ

Ordu’da tarihi ve kültürel açısından önemli yer tutan Kurul Kalesi, tepkilere rağmen faaliyeti sürdürülen taşocağının tehdidi altında. Taşocağının çalışması sırasında bölgedeki mağaraların yok edilmesinin ardından Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak Müdürlükçe yapılan incelemede, yok edilen mağaralar önemsenmedi. ORÇEV, taşocağının faaliyetine ilişkin bilgi almak için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne 9 Aralık 2019’da başvurdu. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen yanıtta, taşocağının çalışmalarının durdurulduğu bildirildi.

FAALİYET DURDURULDU

13 Ocak’ta gönderilen yanıtta, şöyle denildi:

“Söz konusu ruhsatlı saha mahallinde tetkik edilmiştir. Tetkik neticesinde, saha dâhilinde bulunan mevcut ocağın işletme güvenliği açısından tehlike arz ettiği tespit edildiğinden, 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 29. maddesinin 1. fıkrası gereği üretime yönelik faaliyetler dur-durulmuş olup, sahada ocak geometrisinin proje beyanlara uygun hale getirilmesine yönelik kademelendirme çalışmalarında bulunması ve kademelendirme çalışması esnasında çıkarılan malzemelerin sevk edilmesine izin verilmiştir.”

Konuya ilişkin açıklama yapan ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Kurul Kale-si’nin korunması ve taşocağının çalışmasının durdurulması için yaptıkları eylemleri hatırlattı. Gönül, şöyle dedi: “Ordu kamuoyu Kurul Kalesi’ni önemsiyor. Taşocağının çalışmalarının durdurulması için herkes emek harcadı. Ordu Çevre Derneği olarak da çok çaba harcadık. Kurul Kalesi’nde yapılan kazılar sonrası Ordu halkının tepkileri daha da büyüdü. Kurul Kalesi’ni korumanın birinci koşulu taşocağının çalışmalarının durdurulmasına odaklandık.”

ŞİRKET KEYFİNCE ÇALIŞMA YAPIYOR

ORÇEV Başkanı Gönül, dernek olarak mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Başkan Ertuğrul Gazi Gönül, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yazıdan da anlaşıldığı gibi şirket keyfince çalışma yapmaktadır. Bundan sonra yazının gereği girişimlerimiz olacak. Yetkililer görevlerini yapmalı ve taşocağındaki çalışmayı denetleyerek durdurmalı. Durmayan taşocağının çalışmalarından dolayı yetkili olanlar da sorumlu olacaktır. Hukuki ve meşru olan mücadelemizi sürdüreceğiz. Zararın neresinden dönersek kârdır diyeceğiz. Alan bir an önce yeşillendirilmelidir.”