‘Tatavla’da yeniden karnaval

Fotoğraf: karnavaltatavla.org

HABER MERKEZİ

‘Tatavla Karnavalı’, İBB, Şişli Belediyesi, Kurtuluş Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı, Şişli Kent Konseyi organizasyonu ile 28,29 ve 1 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

28 Şubat Cuma günü Kültür Turu ve akşam da Açılış Resepsiyonu ile başlayacak olan karnaval, 29 Şubat Cumartesi günü farklı mekânlarda grup konserleri, Meze Şenliği, Söyleşi ve Konferanslar, Okur-Yazar Buluşmaları, Kültür Turları, Çocuk Şenliği, Tatavla Panayırı ile devam edecek.

Tatavla Karnavalı, 1 Mart Pazar günü düzenlenecek tarih-anı söyleşisi ve kültür turunun ardından, karnaval maskeleri ve kostümleri ile Maskara Alayı’nın müzikli danslı yürüyüşü ile sürecek. Ardından Bomonti’deki toplanma alanında geleneksel Hasapiko ile dans edilip, konserler eşliğinde, gelecek yıl yeniden buluşmak üzere veda edecek.

KARNAVALIN GEÇMİŞİ

İstanbul'un eski yerleşimlerinden Tatavla (günümüzün Kurtuluş semti) ile özdeşleşmiş köklü bir gelenek olan “Baklahorani Karnavalı”, 500 yıllık bir geçmişe sahip. Kışın bahara dönüşünü müjdeleyen, bolluk ve bereketin simgesi olarak, kökeni Dyonisos Şenlikleri’ne dayanan İstanbul’un “Tatavla Karnavalı”, Venedik ve Rio Karnavalları ile de aynı zamanda ‘akraba.’ İstanbullu Rumlar, “Baklahorani” veya “Apokria’’ isimleriyle de bilinen karnavala kırk gün önceden hazırlanmaya başlar; “Kathara Deftera”ya [Temiz Pazartesi] kadar üç hafta boyunca eğlenceler düzenlenirdi. Rengarenk kostümler ve birbirinden renkli maskeler sandıklardan çıkarılır; müzik ve dans eşliğinde Galata ve Pera’ dan Kurtuluş Aya Dimitri Kilisesi’ ne yürünür, Tatavla’daki büyük eğlenceyle karnaval sona ererdi.

Baklahorani yalnızca bir eğlence-tatil günü, yortu veya bayram gibi değerlendirilmekten öte; İstanbul’a ait bir kültürel kod olarak değişen gelenekler ve değişen İstanbul silueti açısından önemli ipuçları barındırır. Şişli Kent Konseyi, kent belleğini oluşturan kültür mirası Tatavla Karnavalı’nı gelecek kuşaklara taşımayı hedefledi. Tatavla’da 500 yıl boyunca kutlanmış olan “Baklahorani Karnavalı”, 1941 yılında kesintiye uğramış, 2009-2014 yılları arasında yeniden canlandırılmaya çalışılmasına rağmen, sürdürmek mümkün olmadı.