Yaz mevsimi biterken tatil yörelerindeki barınaklar tatilciler tarafından terk edilen köpeklerle doldu. Veteriner Koç, her sene 300-350 köpeğin terk edildiğini söylerken HAYTAP İzmir Temsilcisi Önder, günde 3-5 tane köpeğin ilanı için mesajlar geldiğini aktardı

Tatil bitti hayvanlar sokağa terk edildi

YAZ sezonu sona ererken, tatil yörelerindeki barınaklar şimdiden sahipleri tarafından terk edilen köpeklerle doldu. Barınak gönüllüleri, köpeklerin çoğunun yazlıkçılar tarafından bırakıldığını, kimilerinin de hasta olduğu için terk edildiğini söyledi. İzmir’in Çeşme Belediyesi’nde görev yapan veteriner Çağdaş Koç, “Ortalama her sene 300 ile 350 arasında köpek, burada sokağa terk ediliyor. Bu rakam her sene yüzde 10 artıyor” dedi.

Tatillerini yapmak için Çeşme’ye gelen ve 1 ile 3 ay arasında yazlıklarında kalanlar, tatilleri bittiğinde köpekleri, ilçe sokaklarına ya da İzmir-Çeşme yoluna terk ediyor. Evlilik yıl dönümü, doğum günü ve karne hediyesi gibi amaçlarla alınıp hobi olarak yazlıkların bahçelerinde beslenen köpekler, tatil bitiminde ise sokak hayatına alışmaya çalışıyor.

Veteriner Koç, durumun artık acıklı bir hal aldığına dikkat çekerek “Çeşme’ye yazlıklarına gelen vatandaşlar, dışarıdan köpek satın alıyor. Ya bakamıyorlar ya da kendilerini tatmin edemeyince sokağa terk ediyorlar. Çok sayıda can var sokağa terk edilen. Birçoğu cins köpek, genelde karşılaştığımız türler golden ya da labrador” diye konuştu.

KARNE HEDİYESİ OLARAK ALIYORLAR

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder de ailelerin çocuklarına karne hediyesi olarak köpeklerin güzelliğine kapılıp aldıklarını vurguladı: “Bana günde 3-5 tane terk köpeğin ilanı için mesajlar geliyor. İlla ki köpek istiyorlarsa satın almayıp barınaklardan sahiplensinler. Çeşme’de her sene çok terk edilen köpek var. Bu konu hakkında Çeşme’de billboardlara bile bilgilendirme afişleri konuldu. Cinsler artık 3 ile 5 bin TL arasında değişiyor, bu kadar pahalı. Onlara göre paraları konuşuyor. Onlara göre bu bir canlı değil, bir mal. Köpeklerin hislerini anlamıyorlar.”

DHA