Tatil kitapsız geçmez
Bayram tatilinde herkesin amacı dinlenmek. Bedeni dinlendirirken zihni dinlendirmek için en iyi yöntem ise kitap okumak. İşte tatil boyunca yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz 10 kitap önerisi

On günlük bayram tatili başladı. Kimi Ege ve Akdeniz sahillerinde soluğu alırken kimisi de neredeyse bomboş kalan büyükşehirlerin keyfini çıkaracak. Her iki seçenek için de geçerli olan kitap önerilerini sizler için sıraladık:
»Kurtlarla Koşan Kadınlar
Yazar: Clarissa P. Estes
Çevirmen: Hakan Atalay
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
19. yüzyılla birlikte insanlığın doğadan kopuşu ve duygulara yer vermeyen kapitalist bir endüstri çarkının içinde kayboluşundan yola çıkarak, kadınların yapması gereken ilk şeyin içlerindeki doğal sesi keşfetmek olduğunu söylüyor Clarissa Estés, Kurtlara Koşan Kadınlar’da. Kadınların çoğu zaman farkında olmadan içselleştirmek zorunda bırakıldıkları eziklik ve yetersizlik duygusuna, bastırılmış cinsel güdülerine çok değişik bir malzemeden yaklaşıyor: masallar! İnsanlığın ortak bilinçaltının aynaları olduğunu düşündüğü masallar aracılığıyla kadının derinliklerine iniyor ve birçok açmazdan kurtulmalarına yardımcı olacak masal tadında terapiler uyguluyor. Estés’e göre, kurtlarla kadınlar arasında, vahşilikleri, zarafetleri ve içinde yaşadıkları topluluğun üyelerine duydukları bağ açısından psişik bir benzerlik vardır. Kurtlarla Koşan Kadınlar, kadınlarla vahşi bir noktada buluşmak isteyen erkekler için de vazgeçilmez bir rehber özelliği taşıyor.
»Şarlatanlığın Tarihi
Yazar: Lars Morris
Çeviri: Ayşe Kumrular-Fahri Özdemir
Yayınevi: Kırmızı Yayınları
Lars Morris Şarlatanlığın Tarihi’nde okuyucuyu ikinci tür bir tarih okumasına kışkırtıyor. Değişik çağlarda yaşayan insanların ruhsal labirentlerinde dolaştırıyor, çalınmamış kapıları aralıyor. Şarlatanlığı mümkün kılan bir zihin coğrafyasına götürüyor bizi. Bu kitap, bizim öykümüzü anlatıyor. Şarlatanlığın Tarihi’ni okuyup bitirdiğimizde artık çok geride kaldığını düşündüğümüz birçok şeyi hemen yanı başımızda buluyoruz. Ve en önemlisi, bir türlü cevaplayamadığımız bir soru takılıyor zihnimize. İnsanlık gerçekten ilerliyor mu?
»Hayvanlardan Tanrılara-
Sapiens
Yazar: Yuval Noah Harari
Çevirmen: Ertuğrul Genç
Yayınevi: Kolektif Kitap
Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim’le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.
Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir? 30’dan fazla dile çevrilmiş bu çalışma özellikle Jared Diamond, James Gleick, Matt Ridley ve Robert Wright’ın eserlerine aşina okurlar için muhteşem bir kaynak.
»Bir Zamanlar Nişantaşı’nda
Yazar: Hıfzı Topuz
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Vali Konağı’nın da yer aldığı modern bir semt olan Nişantaşı’ndan anılar, portreler... Hıfzı Topuz bu kitabında çocukluk ve gençlik yıllarının Nişantaşı’nı anlatıyor. Nişantaşı’nın 40’lı 50’li yıllarından konaklar, sokaklar, pastaneler, ünlü sakinler, renkli sosyal ilişkiler, akşam turları, göz aşinalıkları ve belki de yaşam boyu anımsanacak aşklardan buruk anılar… Özellikle eski İstanbul özlemi ve merakı barındırıyorsanız ‘Bir Zamanlar Nişantaşı’nda’ tam size göre.
»Çelişki
Yazar: Barış İnce
Yayınevi: Can Yayınları
Doksanlı yılların sonu… Yolunu kaybetmiş bir ülke ve birçok benzeri gibi yaşadığı toplumla hesaplaşma çabasında yolunu kaybetmiş bir delikanlı. Çevresindeki herkes, her şeyin hızla değiştiğini düşünüyor; oysa yaklaşmakta olan esas değişime kendilerini hazırlamaktan başka bir şey yaptıkları yok. Seçim otobüslerinin masum duyguları solladığı yollarda, kavurucu Akdeniz güneşi altında kaçak bir hayat ne kadar sürdürülebilir ki, iyi bir yol arkadaşı yoksa. Çelişki, son yılların cesur kalemi Barış İnce’den zülfü yâra dokunan bir roman…
Ȃimento
Yazar: Fyodor Gladkov
Çeviri: Erdoğan Tokatlı
Yayınevi: Yordam Edebiyat
Fyodor Gladkov’un, 1917 Bolşevik İhtilali sonrasında ve iç savaş koşullarında bir taşra kentinde yaşanan kavgaları ve dönüşümleri anlattığı efsanevi romanı Çimento, çağdaş Rus edebiyatının ve toplumcu gerçekçi akımın en çok okunup tartışılan eserlerinden biri olageldi. Bir yanda toplumun çıkarı için varını yoğunu ortaya koyanlar; diğer yanda avantacıları, numaracıları, hırsızları ve bürokratlarıyla kendi çıkarının peşinde koşanlar… Bir yanda “yeni toplum”un habercileri, neferleri, önderleri; diğer yanda “eski toplum”un posaları, artıkları, lekeleri. Ana kahramanı, askerliğini bitirip kasabasına dönen bir erkek işçi olsa da, kadınların mücadeledeki yeri, yükselişi ve önderliği, diğer toplumsal sorunların yanı sıra erkeklerin egemenliğini ve hoyratlığını da yenebilmesi, merkezî bir yer tutuyor Çimento’da.
»Elia İle Yolculuk
Yazar: Zülfü Livaneli
Yayınevi: Karakarga
Dünyaca ünlü sinema ustası ve yazar Elia Kazan, kendini bir Amerikalı ya da Yunan gibi değil, bir Anadolulu gibi hissederdi. Pek çok oyuncuyu da birlikte çalışmaya “Anadolu gülüşü” dediği yetenekle ikna ederdi. Kadim Anadolu, bambaşka ilkelere sahip, farklı deneyimler yaşamış iki insanı, Zülfü Livaneli ve Elia Kazan’ı belki de tek ortak yolculuklarına çıkarmayı başardı.
»Küçük Mitologya Sözlüğü
Yazar: Behçet Necatigil
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
İlk baskısı 1957 yılında yapılan Küçük Mitologya Sözlüğü, Behçet Necatigil tarafından, başta İlyada ve Odysseia olmak üzere, Yunan ve Latin klasiklerinde geçen Eski Yunan efsaneleri ve bu efsanelerle ilgili adların ve olayların özetlenmesi, hatırlanması ve aralarındaki bağlantıların gösterilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Mitolojiyle ilgili az sayıda kaynağa ulaşılabilen bir dönemde önemli bir eğitim aracı olma işlevi gören sözlük, bugün de değerini korumakta ve mitolojinin zengin dünyasına Necatigil’in kaleminden farklı bir ilk adımı sağlamaktadır.
»Sıfır Noktasındaki Kadın
Yazar: Neval El Seddavi
Çevirmen: Selma Demiröz
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Sıfır Noktası Neresidir? Dünyanın herhangi bir köşesinde herhangi bir insan sıfır noktasında kıskıvrak bekliyor. Umutsuz, çaresiz, ölümle yaşam arasındaki sınırda. Neval El Seddavi, ölüm hücresinde Mısırlı hayat kadını Firdevs’le konuşuyor. Firdevs’in anlattığı yaşam öyküsünü aktarıyor bize. Bu dünyada kadın olmanın, “fahişe” olmanın ne anlama gelebileceğini okuyoruz. Sıfır noktası neresidir?
»Doğanın Keşfi
Yazar: Andrea Wulf
Çevirmen: Emrullah Ataseven
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
William Wordsworth’la Samuel Taylor Coleridge’in ikisi de şiirlerine Humboldt’un doğa kavramını katmışlardır. Güney Amerika’yı İspanyol sömürge yönetiminden kurtaran devrimci Simon Bolivar, Humboldt’u “Yeni Dünya’nın kâşifi” diye nitelendirir. Almanya’nın büyük şairi Goethe, Humboldt’la birkaç gün geçirmenin “birçok yıl yaşamış gibi” olduğunu dile getirir.