Çıkarılmayan dersler ormanları bir bir kül ediyor. Muğla, İzmir ve Kütahya’da çıkan yangınlar dün itibariyle kontrol altına alınırken sadece Datça’da 728 hektardan fazla alan etkilendi. Yangına müdahalede uzun zamandır gündemde olan, ‘kullanılamaz’ denilen THK uçakları ile gece görüşlü helikopter kullanıldı.

Tatil yeri değil, yangın yeri!

Aycan KARADAĞ

Geçen yıl orman yangınlarından ders çıkarılmaması bu sene de büyük felaketlere sahne oluyor. Muğla Datça’da çıkan büyük yangının ardından İzmir’in Çeşme ve Bergama ilçeleri ile Kütahya’da da yangın çıktı. Muğla’nın Datça ilçesinde 13 Temmuz’da başlayan yangın dün öğle saatlerinde kontrol altına alındı. 3 ayrı noktada ilerleyen orman yangınında ilk belirlemelere göre 728 hektar alan zarar gördü. Yangın dün öğle saatlerinde kontrol altına alındı.

UÇAKLAR HAVALANDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yangına 17 helikopter ve 10 uçakla havadan, 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinesi ve 1466 personelle karadan müdahale edildiğini açıkladı. Kirişçi ayrıca, Datça yangında ilk kez gece görüşlü helikopterin denendiğini duyurdu. Aynı zamanda hurda denilerek geçen yıl yangın söndürme çalışmalarında kullanılmayan THK uçakları da havalandı.

TRAFODAN ÇIKTI

Yangından ise 19 kişi etkilendiği belirtildi. Yangının çıkış nedenin ilk belirlemelere göre elektrik trafosundan kaynaklı olduğu ifade edildi.

TAHLİYELER YAPILDI

Soğutma çalışmalarının devam ettiği orman yangınında Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, 3 bin 520 kişinin tahliyesi sağladı. Hasar tespiti yapılan yerlerde ekipler, yangından zarar gören hayvanların yanık ve yaralarını tedavi etti. Yangınlar esnasında 28 büyükbaş, 35 küçükbaş hayvanın tahliyesi sağlandı.

DUMANLAR ETKİLEDİ

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Büyük bir alan yandı. Rüzgârın artmasıyla yangın daha da büyüdü. Yurttaşlarımızın çok fazla arazisi yandı. Zeytinlik ve bademlik araziler kül oldu. Yurttaş bu yangından çok etkilendi. Belediye olarak elimizden geleni bu süreçte yaptık. Yurttaşlarımızın mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Datça orman yangınında ilk defa gece görüşlü helikopterlerin denendiğini belirten Uçar, “Gece yangınında müdahalenin çok zor bir şey olduğunu gördük. Arazinin buna uygun olmadığını gördük. Gündüz kadar verimli olmadı. Yine de bir müdahalenin olmasının önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Uçar şöyle konuştu: “Geçen yıl kent genelinde çıkan yangınlardan sonra her an orman yangın olacak gibi hazırlıklı olmamız gerektiğini öğrendik. Ama ne kadar hazırlık olsak da yine de yetmediğini bu yangında bir daha gördük. Yangınla mücadele politikalarımızı daha da güçlendirmemiz gerekiyor.”

DERS ÇIKARMALIYIZ

Mesudiye bölgesinde yaşayan Adalet Aydın yangın sürecinde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Zeytin ağaçlarımız, badem ağaçlarımız yandı. Bölgede 7-8 ev zarar gördü. Çok korktuk. Yangın sağa doğru ilerlerken birden sol tarafa doğru yayıldı. Yangın söndürüldü. Birçok kişi evini boşaltmak zorunda kaldı. Çok üzücü… Yeşillik içinde bölgemiz simsiyah oldu. Bu yangınlardan ders çıkarmak zorundayız.”
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Kara köy yakınlarında ormanlık alanda çıkan yangın da kısa sürede söndürüldü. Yangında yaklaşık 100 metre kare orman alanı zarar gördü. Yangın ile ilgili soruşturma başlattı.

GÜNEYDE KÜL KOKULARI YÜKSELİYOR

İzmir’de Çeşme ve Bergama’da da orman yangınları kontrol altına alındı. Çeşme’nin Karaköy ve Ovacık mevkiinde 13 Temmuz’da çıkan yangınlar dün sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Ovacık’taki yangının iki yazlık siteye yakın olması sebebiyle yurttaşların evleri boşaltıldı. İki yangında toplamda 120 hektar alanın zarar gördüğü bildirildi.

Çeşme’deki yangınlarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 kişiden 5’i serbest bırakıldı. Yangının yapım çalışmaları sürdürülen hayvan barınağında çalışan işçilerin kaynak makinesi kıvılcımlarından çıktığı belirlendi. Bergama’da ise otluk alanda çıkan ve bölgedeki bir süt işletme tesisine sıçrayan yangın kontrol altına alındı. Öte yandan, bölgede bulunan bir süt işleme tesisi alevlerin ortasında kaldı. Tesiste bulunan hayvanlarda meraya salınarak önlem alındı. Yangın, havadan ve karadan yoğun müdahalelerle kontrol altına alındı.