Koronavirüs salgını nedeniyle 17 Nisan’da ‘tatile giren’ TBMM, yarın çalışmalarına başlayacak. Baro ve meslek odalarının yapısının değiştirilmesinden, siyasi partiler yasasına dek pek çok konu gündeme gelecek. TBMM’nin ilk ele alacağı konulardan biri de bekçilere yeni yetkiler veren düzenleme olacak

‘Tatile giren’ TBMM yarın açılıyor: Meclis’in derdi bekçiler

BİRGÜN ANKARA

Salgın gerekçesiyle 17 Nisan’da ‘tatile giren’ TBMM, yarın çalışmalarına yeniden başlayacak. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği salgına rağmen, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a göre "önemli bir gündemi bulunmadığı için" kapalı olan TBMM’nin açıldıktan sonra baro ve meslek odalarının yapısının değiştirilmesinden, siyasi partiler yasasına dek siyasette tansiyonu yükselten pek çok konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Meclis’in ilk işi ise bekçilere yeni yetkiler veren düzenleme olacak.

Salgın hastalık nedeniyle ekonomik olarak zarar gören vatandaşlar yeni destek paketlerinin hayata geçirilmesini beklerken, iktidarın gündeminde kolluk birimlerine yönelik teklif yer alıyor. Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi ile bekçilere araçları durdurabilme, silah kullanabilme, toplumsal olaylara müdahale edebilme yetkisi verilmesi planlanıyor.

İKİNCİ YARGI PAKETİ GÖRÜŞMELERİ

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu da Salı günü toplanarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alacak. TBMM Adalet Komisyonu, 3 Haziran Çarşamba günü toplanarak hukuk yargılamasının sadeleştirilmesi, etkinliğinin artırılması ve sorunların giderilmesi amacıyla hazırlanan 2’nci Yargı Paketi’nin görüşmelerine başlayacak. Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Alt Komisyonu ise 3 Haziran’da toplanarak Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nu görüşecek.

EVLİLİK ŞARTIYLA CEZA İNDİRİMİ

İktidarın planladığı bir diğer düzenleme ise kız çocuklarının istismarcıları ile evlenmesi sonucu "örtülü aftan" yararlanması. İnfaz düzenlemesinin dışında bırakılan çocuk istismarcılarına yönelik "evlilik şartıyla" ceza indirimine ilişkin düzenlemenin de bu süreçte TBMM Genel Kurulu’na sunulabileceği öğrenildi. Genel Kurul’da Temmuz ayında da Başkan Mustafa Şentop’un görev süresinin dolması nedeniyle TBMM Başkanlığı seçimi gerçekleştirilecek.

TBMM OLMADAN YÖNETMEK İSTEDİLER

Ülkenin içerisinde bulunduğu durumunun son derece "kritik" olduğunu, öncelikli birçok gündem maddesi bulunduğunu ifade eden CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Pandemi sürecinde çok önemli konuları görüşebilecekken çalışmamız engellendi. İktidar bu süreci TBMM olmadan yönetmek istedi" dedi.

Meclis’in haftalar sonra yeniden çalışmaya başlayacağını ancak ülke gündemine rağmen görüşülecek ilk konunun bekçiler olduğunu vurgulayan Özkoç, "Bilim Kurulu Meclis’e davet edilip görüşleri alınabilir, bundan sonra nelerin yapılması gerektiğini tartışabilirdik. Salgından dolayı ağır ekonomik şartlar altında yaşamlarını sürdüren yurttaşlarımız için yeni önlem paketlerini hayata geçirebilirdik. Doğrudan gelir desteği için çalışmalar yapabilirdik. Fakat iktidar bunlardan birini yapmamız yerine bekçilere silah taşıma yetkisini vermek istiyor. Asıl sorun bu bakış açısındadır. AKP’nin önceliği halk değil güvenlik kaygısıdır" diye konuştu.