Salgın önlemlerinin bitmesi sonrası tatil planı yapanları zamlı fiyatlar bekliyor. Otobüs, uçak ve otomobil ile seyahate çıkmak neredeyse maaş bıraktırıyor.

Tatilin yolu bile cep yakıyor

Havva Gümüşkaya

Salgın nedeniyle alınan kısıtlama kararları 1 Temmuz itibarıyla sona eriyor. Pazar günleri sokağa çıkma yasağı son olarak dün uygulanırken perşembe gününden itibaren hafta içi 22.00’den sonra başlayan sokağa çıkma kısıtlaması da sona erecek. Kısıtlamaların kaldırılması ve havaların iyice ısınması yurttaşı kaçacak yer arayışına soktu. Ancak ufak bir seyahatin hayali dahi cep yakmaya başlıyor.

Ekonomik kriz ve salgın nedeniyle milyonlarca yurttaş işsiz ve gelirsiz kaldı. Darboğazdan çıkmanın yolu ise krediler aracılığıyla daha fazla borçlanmak oldu. Yurttaşın bankalara ve finans şirketlerine olan borcu 893,6 milyar lirayı buldu. Hal böyle olunca tatil için en masrafsız seçenekler değerlendirmeye alınıyor. Bunların başında ise memleket havası almak, yazlık, bir akrabanın veya tanıdığın yazlığına gitme seçenekleri geliyor. Tatil planlarının yapılmaya başladığı bu günlerde küçük bir kaçamağın maliyetini hesapladık. İstanbul’dan Doğu, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerine uçak, otobüs ve otomobil ile yapılan bir yolculuğun maliyeti maaş bırakır türden.


Konaklama fiyatları da bir o kadar yüksek. Yurtiçinde bir haftalık bir turun fiyatı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 85 oranında zamlandı. Lokanta ve otel hizmetleri de yüzde 17,3 oranına yükseldi.

TÜİK’in son açıkladığı tüketici fiyat endeksi verilerine göre uçak bileti fiyatları bir yılda yüzde 49,6, otobüs bileti yüzde 36,5, köprü geçiş ücretleri ise yüzde 46,7 civarında zamlandı. Bunlar TÜİK’in hesaplamaları, ancak bilet arayışına girince fiyatlar geçen yıla göre epeyce kabarmış durumda. Zira benzin fiyatları bir yılda yüzde 112, dizel yakıt fiyatları ise yüzde 77 oranında zamlandı.

MESAFE UZUN MASRAFI ÇOK

1 Temmuz’da otobüs ile İstanbul’dan Van’a gitmek isteyen bir kişinin sadece gidiş biletinin fiyatı 300 lira civarında. Böylece otobüsle Van’a gidiş dönüş masrafı yaklaşık 600 lira. TÜİK rakamlarına göre geçen yıl Van’a otobüs biletinin fiyatı ortalama 190 liraydı.

Aynı gün uçakla gitmeyi tercih eden bir kişinin gidiş dönüş maliyeti ise en az bin lira. Van, İstanbul’a bin 573 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Otobüsle yaklaşık 22 saat, uçakla 2 saat kadar sürüyor. Otomobille de 19 saat kadar sürebiliyor. Dizel bir aracın bu mesafede ortalama 86,52 litre, benzinli bir aracın ise 125,84 litre yakıt tüketeceği düşünülürse ortalama gidiş maliyeti dizelde 624,6 lira, benzinlide 911 liraya kadar çıkabiliyor.

BİR SAATLİK UÇUŞ EN AZ 500 LİRA

Muğla ise Van’a kıyasla İstanbul’a oldukça yakın. Özellikle tatil için cazip olan Muğla’ya ulaşım biraz daha kolay. İstanbul’dan 685 kilometre uzaklıkta bulunan kente yaklaşık 9 saatlik bir otobüs yolculuğunun maliyeti 240 lira, gidiş dönüş ise en az 480 lira. Bir saat uçak

yolcuğu ise en az 500 lira. Gidiş dönüş masrafı en az bin lirayı buluyor. TÜİK’e göre geçen yıl bilet fiyatı yaklaşık 152 lira civarındaydı.

Dizel bir aracın bu mesafede ortalama 37,68 litre, benzinli bir aracın ise 54,8 litre yakıt tüketeceği düşünülürse ortalama gidiş maliyeti dizelde 272 lira, 425 lirayı buluyor.

GÜNEY HEM SICAK HEM DE PAHALI

İstanbul’a 699 kilometre uzaklıkta olan ülkenin turizm başkenti Antalya’nın gözü yerli ve yabancı turistlerde. Kente otobüsle yapılan 10 saatlik bir yolculuğun bedeli 200 lira, sadece gidiş dönüş ise en az 400 lira. Uçakla bir saatlik Antalya’ya gidip İstanbul’a dönmenin ortalama maliyeti de 700 lira civarında. TÜİK’e göre Antalya’ya otobüs bileti geçen yıl 127 liraydı.

Dizel bir araç bu mesafede ortalama 38,45 litre, benzinli bir araç ise 55,92 litre yakıt tüketiliyor. İstanbul ile Antalya arası ortalama tüketim maliyeti ise gidişte dizel araçta 277 lira, benzinlide 432 lirayı ulaşıyor.

OTOMOBİL İLE 650 LİRADAN FAZLA

Sıcaklardan kaçmak isteyenler ise Karadeniz yaylalarına gitme hayali kuruyor. Trabzon’a otobüs bileti fiyatları ise 200 liradan başlıyor. Gidiş dönüş ise en az 400 lira. İstanbul’a bin 64 kilometre uzaklıkta olan Trabzon, uçakla yaklaşık bir buçuk saatlik mesafede yer alıyor. Kente uçakla gitmenin maliyeti ise ortalama 450 lira civarında. TÜİK verilerine göre geçen yıl Trabzon’a otobüs bileti fiyatı 127 lira düzeyindeydi.

Otomobille 12 saatten fazla süren yolcuğun maliyeti de yüksek. Dizel bir araç bu mesafede ortalama 58,52 litre, benzinli bir araç ise 85,12 litre yakıt tüketiyor. İstanbul ile Trabzon arası ortalama tüketim maliyeti ise dizel bir araçta 422 lira, benzinli araçta da 658 liraya kadar çıkabiliyor.