Tavan fiyat uygulaması AB liderlerini ikiye böldü
AB liderleri Brüksel’de bir araya geldi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri doğalgaza tavan fiyat getirilmesi konusunda ikiye bölündü. Brüksel'de enerji gündemiyle önceki gün toplanan AB üyesi ülkelerin liderlerinin iki günlük toplantısı dün son buldu. AB Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisinin, enerji bölümü yayımlandı. "Rusya'nın enerjiyi silah olarak kullanması karşısında AB, vatandaşlarını ve işletmelerini korumak ve acilen gerekli önlemleri almak için birlik içinde kalacaktır" ifadesi kullanılan bildiride, liderlerin, enerji krizi nedeniyle, Birlik genelinde talebin azaltılması, arz güvenliğinin sağlanması, haneler ve işletmeler için enerji fiyatlarının düşürülmesi konularında çabaların yoğunlaştırılması ve Tek Pazar'ın bütünlüğünün korunması gerektiğinde mutabık oldukları belirtildi. Bildiride, AB Komisyonundan ortak gaz alımı, gaz depolarının doldurulması ve güvenilir ortaklarla müzakerelerin hızlandırılması konularında çalışmaları tamamlaması ve hızla somut teklifler hazırlaması istendiği kaydedildi.

TEDARİĞE ZARAR VERİR

Aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın da bulunduğu AB üyesi 15 ülke, ithal doğalgaza tavan fiyat uygulamaya yönelik bir plan hazırlanmasını istiyordu. Almanya, Hollanda, Danimarka ve bazı ülkeler ise bu aşamada doğalgaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyordu. Gaza tavan fiyat getirilmesinin enerji arz güvenliğini riske sokacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın özellikle kış aylarında doğalgaz tedarikine zarar verebileceğini değerlendiriyordu.

BİRA BENZETMESİ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, tavan fiyat uygulamasının tedarikçilere zarar vereceği görüşünü dile getirdi. Twitter'dan açıklama yapan Orban, "Doğalgaz tavan fiyatı, bir bara gidip barmene biranız için yarı fiyat ödemek istediğinizi söylemek gibidir. Böyle bir şey olmayacak" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, uzlaşıya varmak için Almanya Başbakanı Scholz ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiğini söylerken, toplantıya ev sahipliği yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Avrupalılar olarak üç hedefe ulaşmak için birlikte hareket etme konusunda güçlü bir kararlılık var" dedi ve ekledi: "Fiyatları düşürmek, arz güvenliğini sağlamak ve talebi azaltmak için çalışmak."