Macron hükümetinin emeklilik düzenlemesine karşı emekçilerin öfkesi dinmiyor. Peş peşe yapılan grev ve protestoların ardından Fransa hükümeti geri adım atsa da işçiler üç günlük yeni greve çıkıyor. Emekçiler taviz değil tasarının toptan kaldırılmasını istiyor.

Taviz yetmez iptal edin
Emekçiler bugün itibarıyla 3 günlük grev ve protesto planlıyor. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Fransa’yı ayağa kaldıran ‘emeklilik reformu’nda hükümet kısmi geri adım atsa da çalışanların öfkesi dinmiş değil. 31 Ocak’ta yaklaşık üç milyon kişinin sokağa çıktığı eylemler ve grev dalgası sonrası emekçiler bugün de iş bırakacak. Sendikaların çağrısıyla bugünden itibaren başlayacak üç günlük grevde çalışanlar Emmanuel Macron yönetimindeki neo liberal hükümete ihtar verecek. Tartışmalı teklifle ilgili görüşmeler Ulusal Meclis’te devam ederken işçiler sokaktan “taviz yetmez” diye seslenecek.

HAVADA KARADA GREV

Grev öncesi konuşan Başbakan Elisabeth Borne, tepkileri azaltmak ve parlamentodan geçirebilmek için 22 yaşına gelmeden çalışmaya başlayanların erken emekli olmalarına izin vererek hükümetin planlarını yumuşatmayı teklif etti. Ancak muhalefete partileri ile sendikalar bu teklifi de eleştirdi. Ulusal demiryolu ve sivil havacılık yetkilileri, emeklilik reformuna karşı ülke çapında bugün yapılacak grev nedeniyle hava ve demiryolu ulaşımında büyük aksamaların yaşanmasının beklendiğini açıkladı. Fransız Ulusal Demiryolları Şirketi (SNCF) tarafından yapılan açıklamada, iç hatlardaki yüksek hızlı tren seferlerinin yarısının ve İngiltere’nin başkenti Londra’ya giden Eurostar hattında ise sefer sayısının 4’te 1’inin yapılmayacağı ifade edildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) tarafından yapılan açıklamada ise, grev nedeniyle uçuşlarda gecikmeler ve aksamaların yaşanabileceği uyarısı yapılarak, havayollarından başkent Paris’teki Paris-Orly Uluslararası Havalimanı’ndan uçuşları yüzde 20 oranında azaltmasının istendiği ifade edildi.

HÜKÜMET SALLANIYOR

Binlerce kişinin katıldığı kitlesel iki grevin ardından ‘kısmi’ de olsa geri adım atan Borne 29 Ocak’ta Fransız basınına verdiği röportajda ise, emeklilik reformu hakkında yaptığı açıklamada, "Bu artık tartışmaya kapalı" ifadelerini kullanmıştı. Macron hükümeti parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip değil ve yasa tasarısını meclisten geçirmek için muhafazakarların oylarına ihtiyacı var. Ancak, hükümet özel anayasal yetkiler kapsamında yasa tasarısını oylama yapmadan geçirme seçeneği sahip fakat böyle bir girişim güven oylaması ve ülkede muhtemel yeni parlamento seçimlerini tetikleyebilir.