Balıkesir Ayvalık Tabiat Parkı alanı içindeki Tavuk Adası’nın ranta açılmasına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı.  Ayvalık Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi tarafından yapılan açıklamada, “Tamamen ayrıcalıklı bir kesimi tatmin etmek amacıyla yapılan bu rant projesinde kamunun yararı yoktur” denildi.

Tavuk Adası için bilirkişi keşfi yapıldı: Rant projesinde kamunun yararı yoktur

Aycan KARADAĞ

Balıkesir Ayvalık Tabiat Parkı alanı içindeki Tavuk Adası’nın ranta açılmasına yönelik bölgede yaşayan yurttaşların mücadelesi sürüyor. Sözde ‘konsept projesi’ için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın adanın bir bölümünü ‘Eskidji’ isimli şirkete 49 yıllığına kiralama işlemine Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi açtığı davada bilirkişi keşfi gerçekleştirdi.

Balıkesir 2. İdare Mahkemesi tarafından yürütülen dava kapsamında gerçekleştirilen keşif öncesi Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi tarafından Cunda Adası iskelesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya; Ayvalık eski belediye başkanlarından Hasan Bülent Türközen, Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Cengiz Dikici, Ayvelo Bisiklet grubu ve çok sayıda yurttaş destek verdi.

Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi adına Ayşegül Ereğli Çelik tarafından yapılan açıklamada, “Ayvalık tarihi, kültürel ve tabii varlıkları ile ‘Tabiat Parkı’ statüsündedir. Bu nedenle bu bölgede yapılacak faaliyetlerin de ‘Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’na uygun olması yasal zorunluluktur. Fakat söz konusu ‘konsept keyif adası’ projesinin hiçbir noktası, korumacı bir anlayışla hazırlanan bu planın hükümlerine uymamaktadır. Yapılması planlanan ‘konsept keyif adası’, yüzyıllar önce yapılmış ve ne yazık ki dinamitlenerek ortadan kaldırılan harabe manastırın, ‘yeniden ihyası’ ile hayata geçirilecektir. Ancak Agios Ioannis Prodromos Manastırı’ndan bugüne gelen temel kalıntısı haricinde birkaç fotoğraf dışında hiçbir tarihi belge bulunmamaktadır. Bu proje Dikran Masis’in kendisinin de ifade ettiği gibi bir hayalin ürünüdür. Çünkü tarihi gerçeklerle alakası yoktur, hangi tarihi belge ışığında bu yapıyı ayağa kaldıracağı bilinmemektedir. Tarihsel dayanağı olmadan yapılan bu projenin “hayal ürünü” olmadığını ise halen ortaya koyabilmiş değildir” diye konuştu.

tavuk-adasi-icin-bilirkisi-kesfi-yapildi-rant-projesinde-kamunun-yarari-yoktur-1097392-1.

PROJENİN HUKUKSUZLUKLARI REVİZE ETMEKLE TÜKENMEZ

Çelik, “Bu proje ile arkeolojik bir kalıntı, bilgisiz belgesiz ayağa kaldırılarak rant üretilmekte ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkının göğsüne hançer saplanmaktadır” dedi ve ekledi: “Bu hançer, üzerinde arkeolojik kalıntı olan tüm adaların ‘yeniden ihya’ adı altında ranta açılmasının ilk adımıdır. Tamamen ayrıcalıklı bir kesimi tatmin etmek amacıyla yapılan bu rant projesinde kamunun yararı yoktur. Proje, deniz ve kıyı varlığı yok etmektedir. Bu ihya projesinin kabul edilmesi hem evrensel koruma anlayışı hem de Milli Parklar mevzuatı açısından mümkün değildir. Açtığımız davaların ardından Dikran Masis’e ait şirket, tadilat projelerini sunarak hukuka aykırılıkları revize etmeye çabalamaktadır. Bu durum göstermektedir ki bizzat kendileri de bu projenin kanunsuzluğunu kabul etmiştir. Ancak bu hayal ürünü projenin hukuksuzlukları revize etmekle tükenmez.”
Çelik açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Adadaki tescilli alan ve kültür varlıklarına ilişkin özgün kalıntılar, diğer arkeolojik envanter değerlendirildiğinde, bugün alanın arkeolojik bir tanımı ve değeri olduğu, bu nedenle rant içeren, inşaat alanına dönüştürmenin yolu olarak hukuka aykırı ve doğal çevreye zararı büyük olan ‘yeniden ihya’ projelerini onaylamak yerine, evrensel koruma anlayışına uygun olan ‘var olanı koruma müdahaleleri’ yani konsolidasyon projelerinin desteklenmesinin Koruma Kurulları’nın temel görevi olduğunu bildiririz. Mücadelemizi hem hukuki zeminde hem de demokratik-siyasi zeminde sürdürmeye devam ediyoruz.”

Öte yandan Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi tarafından Ayvalık Belediyesi'nin Tavuk Adası’nda yapılacak inşaat için verdiği ruhsatın iptali için açılan dava ise sürüyor.

NE OLMUŞTU?

Tavuk Adası’nda üç dönümü Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, geri kalan 14 dönümü ise iş insanı Dikran Masis’in sahibi olduğu “Eskidji” isimli şirkete ait arazide 10 Nisan tarihinde inşaata başlandı. Söz konusu şirket, Bakanlık’a ait üç dönümü 49 yıllığına kiralayıp ‘konsept proje’ için çalışmalara start verdi. Ayvalık Belediyesi ise inşaatın başlamasından 8 gün sonra yapı ruhsat izni verdi.