1968 kuşağının devrimci önderlerinden ol

1968 kuşağının devrimci önderlerinden olan ve 1969 yılında Beyazıt Meydanı'nda herkesin gözü önünde öldürülen Taylan Özgür'ün katillerinin bulunarak olayın aydınlatılması için TBMM sonunda harekete geçti. SHP Milletvekili Mustafa Sayar, Meclis Araştırması için yapılacak başvuruya gerekli olan 20 imzayı tamamladı. Taylan Özgür cinayetiyle ilgili Meslis Araştırması istemini içeren önerge haftaya TBMM'ye sunulacak. Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde 37 yıldır kapalı olan dosya açılacak.

37 YILLIK HUKUK MÜCADELESİ
Taylan Özgür, 23 Eylül 1969 yılında Beyazıt Meydanında herkesin içinde öldürüldü ve olayın ardından bir polis memuru yakalanarak yargılandı. Ancak bu yargılama kimseyi tatmin etmedi ve cinayetin arkasındaki sır perdesi bir türlü aralanamadı. Olayın ardından yıllar sonra Emeldi Yarbay Talat Turhan, cinayeti bir üsteğmenin işlediğini ve o İçişinin de daha sonra general olduğunu açıldadı. Turhan, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle bu kişinin ismini açıklayamadı.

Kardeşinin katilini bulmak için yıllardır mücadele eden ablası Hale Özgür Kıyıcı, önce Genelkurmay Başkanlığı'na başvurarak soruşturma açılmasını ve olayın aydınlatılmasını istedi. Kıyı-cı'ya halen Genelkurmay Başkanlığından bir yanıt gelmedi. Kıyıcı daha sonra TBMM'ye başvurarak kardeşinin cinayetiyle ilgili Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. TBMM tarafından verilen yanıtta, soruşturma için TBMM içtüzüğü gereğince için siyasi parti gruplarından en az 20 milletvekilinin önerge vermesi ve önergenin de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi gerektiği cevabı verildi. Kıyıcı'nın bu dilekçesi ve olayın basında yer almasının ardından SHP Amasya Milletvekili Mustafa Sayar yeterli imzayı toplamak için milletvekilleriyle temasa geçti. Aralarında AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, CHP Hatay Milletvekili İnal Buta gibi isimlerin de bulunduğu 20'den fazla imza topladı. Yeterli imzaya ulaşan Sayar, önergeyi önümüzdeld hafta içinde TBMM Başkanlığı'na verecek.