PETA’nın Hindistan cevizi üretim tesislerinde maymunların köle gibi kullanıldığını ortaya koyan raporu ardından dünyanın en büyük Hindistan cevizi üreticisi olan Tayland boykotla karşı karşıya kaldı.

Tayland’a, hindistan cevizi tesislerinde kullanılan ‘köle maymunlar’ nedeniyle boykot

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük hindistan cevizi sütü üreticisi olan Tayland, 400 milyon dolarlık endüstride maymunların köle olarak çalıştırılması nedeniyle zor günler yaşıyor. PETA'nın (Hayvanlara Etik Muamele için Mücadele edenler adlı STK) maymunların kötüye kullanıldığını ve Taylandlı üreticilerin maymunlara "hindistan cevizi toplama makineleri gibi muamele ettiğini" ileri sürmesinin ardından Tayland; ABD, Avrupa ve Avustralya'da muhtemel boykotlarla karşı karşıya kalacak.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Tayland, bu iddialar üzerine perakendeci ve tüketicilerin tesisleri kontrol etmesine izin vereceğini söyledi. Ülkenin Ticaret Bakanlığı, Hayvan Refahı Ajansı ve sektörden yetkililer Çarşamba günü Bangkok'ta buluşarak, hindistan cevizi ürünlerinin yetiştirildiği yerlerin şeffaf bir şekilde izlenebilirliğine ilişkin bir dizi önlem almak konusunda anlaştıklarını açıkladılar. Söz konusu önlemler kapsamında paketler, ürünlerin "maymunsuz" tesislerde üretildiği anlamına gelen kodlarla işaretlenecek.

Bloomberg'in haberine göre; PETA raporu, tüm dünyada büyük etki yarattı. Raporun ardından İngiltere'de pek çok süpermarketin Tayland menşeili hindistan cevizi ürünlerini satmayı bırakacağı belirtiliyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın nişanlısı Carrie Symonds da, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tesislerinde maymun kullanan ürünleri boykot etme çağrısında bulundu.

PETA; Tayland'da bulunan 8 çiftlik ve pek çok maymun yetiştirme okuluna yönelik yaptığı gizli bir araştırmada, "maymunların zincirlenip, küçük kafeslere konarak ağaçlara tırmanıp hindistan cevizi toplamaya zorlandığını" ileri sürdü. Kuruluş, Tayland hükümetine "maymunların köle olarak kullanılmasını" yasaklama çağrısında bulundu.

Öte yandan, Tayland'da tüm hindistan cevizi tesislerinde maymunlar kullanılmıyor. Suyu için hasat edilen bazı hindistan cevizleri cüce ağaçlardan insanlar tarafından toplanıyor. Sütü kullanılan hindistan cevizleri ise 15 metreden daha yüksek ağaçlardan toplanıyor; genellikle bu ağaçlarda maymun kullanılıyor.

Tayland'da bir maymun okulunda eğitmen olarak çalışan Somjai Saekow, “İnsanların yüksek ağaçlara tırmanmasının yaralanma veya ölümlerle sonuçlanacak çok tehlikeli bir iş olduğunu anlamamız gerekiyor" diye belirtti. Saekow, "Hindistan cevizi toplamanın alternatif bir yolunu bulsak muhteşem olur. Çoğumuz bu değişirse mutlu oluruz" diye sözlerine ekledi.

PETA; Brezilya, Kolombiya ve Hawaii gibi hindistan cevizi yetiştiren diğer bölgelerde hasat işinin traktörle kaldırılan hidrolik asansörlerle, insanlarla, ip ve merdivenlerle yapıldığını belirtti.

Ülkenin en büyük hindistan cevizi yetişiren Güney Tayland Bölgesi Milletvekili Naris Khamnurak ise hindistan cevizi toplama işinde maymunları kullanmanın eski bir gelenek olduğunu, az sayıda yetiştirici bu yöntemi hala kullansa bile bunun zamanla değişebileceğini söyledi.