Tayland'da Kral'la ilgili sosyal medya paylaşımı yapan aktivist, 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tayland'da aktivist, Kral'la ilgili paylaşımı nedeniyle 28 yıl hapse çarptırıldı
Fotoğraf: AA

Tayland mahkemesi, aktivist Mongkhon Thirakot'u ilgili paylaşımı nedeniyle "Kral'a İhanet Yasası'nı" ihlal etmekten suçlu buldu.

Mahkeme, Thirakot'un 14 sosyal medya paylaşımına ilişkin her biri için üçer yıl olmak üzere 42 yıl ceza verdi ve daha sonra mahkemeyle "işbirliği" yaptığı gerekçesiyle sanığın cezasını 28 yıla düşürdü.

Daha önce de aynı suçlamayla hapse atılan iki kadın, açlık grevine girmelerinin ardından hastaneye kaldırılmıştı.

TAYLAND KRALI'NI ELEŞTİRENLERE YÖNELİK KANUN TARTIŞILIYOR

Tayland Kralı'nı ve monarşiyi eleştirenlere 15 yıla varan ağır hapis cezaları öngören ceza kanununun 112. maddesi ülkede tartışmalara neden oldu.

Taylandlı insan hakları avukatlarına göre, Kasım 2020'den bu yana 18'i reşit olmayan en az 228 kişi yasaya göre suçlandı.

Eleştirmenler, bunun ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini ve hükümete yönelik eleştirileri sindirmeyi amaçladığını söylüyor.

Başkent Bangkok'ta yüzlerce kişi, Anayasa Mahkemesinin, protestocuların monarşi reformu talebinde bulunmasının hükümeti devirme girişimleriyle eş değer olduğuna dair kararına tepki göstererek sokaklara dökülmüştü.

Protestocular, 2016'da babasının ölümünün ardından tahta geçen Kral Maha Vajiralongkorn'un istikrarlı biçimde güç topladığını ve anayasal bir monarşi kuran 1932 devriminin tarihsel önemini küçümsediğini iddia etmişti.

MONARŞİ REFORMU TALEBİ

İnsan hakları savunucusu Arnon Nampha liderliğinde 3 Ağustos 2020'de toplanan grup, ülke tarihinde ilk defa Tayland Kralı'nı eleştirerek monarşi reformu talep etmişti.

Monarşiyi eleştiren protestolar büyüyerek devam etmiş ve 10 Ağustos 2020'de Bangkok'taki Thammasat Üniversitesinde okuyan bir grup öğrenci, Tayland Kralı'nı eleştirenlere hapis cezası veren "Kral'a İhanet Yasası'nın" kaldırılması talebinde bulunmuştu. Üniversite öğrencilerinin protestosundan 6 gün sonra yaklaşık 10 bin kişilik grup, Bangkok'taki Demokrasi Anıtı etrafında toplanarak "monarşi reformu" çağrısını sürdürmüştü.

Ülkede mahkeme, 1 Haziran'da hükümet karşıtı protestolar nedeniyle gözaltına alınan ve "Kral'a İhanet Yasası"nı ihlalle suçlanarak tutuklu yargılanan Arnon Nampha ve Panupong Jadnok'un kefaletle salıverilmesine hükmetmişti.

Siyasette askeri vesayet ve monarşinin baskılarına karşı çıkan farklı muhalif gruplar, kendi oluşturduğu anayasal değişiklikler sayesinde iktidarını sürdüren askeri cunta hükümetinin istifasını, adil seçimler için anayasada reform yapılmasını ve monarşinin dokunulmazlığının kaldırılarak hukukun üstünlüğüne tabi kılınmasını talep ediyor.

(AA)