Google Play Store
App Store
Tayland’da cinsiyet eşitliği için mücadele

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tayland’ın başkenti Bangkok monarşi yönetimine karşı kitlesel eylemlere tanık olurken aynı zamanda Covid-19 salgınının en vurucu etkisini yaşıyor. Deniz ürünleri pazarıyla bağlantılı yüzlerce vakadan sonra on binlerce insan test ediliyor. Eylemlere katılan kadınlar ise bu süreci fırsat bilerek temel haklarına saldıran yönetime karşı mücadele etmenin önemini vurguluyor.

Fransa merkezli haber ajansı AFP’ye konuşan kadınlar, “Cinsiyet eşitliği için mücadele bizim için hayati. İşte ve siyasette erkeklerin egemen olduğu bu düzene yanıt üretmeliyiz” diyor.

‘EŞİTLİK İSTİYORUZ’

Eylemlerde öne çıkan 27 yaşındaki aktivist Chonticha Jangrew, protesto hareketine karşı çıkan krallık savunucularından ölüm tehditleri ve cinsel hakaretler aldığını ifade ederek, “Eşitlik istiyorsak mücadele etmek zorundayız. Parlamentodaki milletvekillerinin yalnızca yüzde 14’ünü ve kabinenin yüzde 10’unu kadınlar oluşturuyor” diyor.

KONTRATLAR İPTAL

Ülkede ünlü bir oyuncu olan ve eylemlere destek veren Inthira Charoenpura da protestolara katıldığından beri film kontratlarının iptal edildiğini belirterek şöyle devam ediyor: “Gösteri dünyasında, kariyerini mahvetme korkusuyla kimse siyaset hakkında konuşmaya cesaret edemez. Henüz zaferden söz edemiyoruz, ancak geri dönüşü olmayan bir değişim var. Bu kavga, damarlarımdan akan sinemadan daha önemli.”

KÜRTAJ HAKKI

Ülkede kadın hakları mücadelesinde adı geçen ve kürtajın kısıtlanmasına karşı Çin’den 10 bin kürtaj hapı sokarak nam salan bir diğer isim ise Chumaporn Taengkliang. Kadın hakları aktivisti, “Tayland’da kürtaj yasaldır, ancak tecavüz gibi özel durumlar veya kadının sağlığının tehdit edildiği durumlar dışında sınırlı. Aksi takdirde kadınlar yargılanabilir ve üç yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Kadınların haklarını korumak için çok daha ileri gitmemiz gerekiyor. Bir daha asla arka koltukta kalmayacağız, her zaman ön saflarda olacağız” diye vurguluyor.