Tayland'da mağarada mahsur kalan çocuklar dalış öğrenmezlerse 4 ay beklemek zorunda

Tayland'da bir mağarada kaybolduktan sonra canlı bulunan 12 çocuk ve antrenörlerinin nasıl çıkarılacakları hala belirsiz. Mağaradan çıkmaları için kolay bir yöntem yok. Tıbbi yardım ve gıda götürülen çocukların ya dalış öğrenmeleri ya da 4 ay daha mağarada kalmaları gerekecek.

Uzman dalgıçlar, ülkenin kuzeyindeki mağaraya girmelerinden 9 gün sonra yoğun yağış ve artan su seviyesi nedeniyle mahsur kalan çocuklar ve antrenöre Pazartesi günü ulaştı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, yoğun yağışların mağaradaki su seviyesini arttırabileceği ve sığındıkları hava boşluğunu tehdit edebileceği söyleniyor. Bu riski azaltabilmek için pompalarla suyu boşaltma girişiminde bulunuldu.

Profesyonel dalgıçlar, kazazedelere ulaşabilmek için zorlu koşullarla mücadele etmek zorunda kalmıştı.

Çocuklar ve antrenörün aileleriyle konuşabilmesi için bir telefon hattı da kuruluyor.

Nasıl çıkabilirler?

Mahsur kalan grubu dışarı çıkartmak, içerideki koşullar hesaba katıldığında çok tehlikeli bir şi.

Kuzey Tayland'daki Chiang Rai'de bulunan Tham Luan Mağaraları, Eylül-Ekim'e kadar devam eden yağmur mevsiminde sık sık su altında kalıyor.

Çocukların bundan önce dışarı çıkartılabilmesi için dalmayı öğrenmeleri gerekiyor.

Ancak uzmanlar, deneyimsiz dalgıçları çamurlu, görüşün sıfıra indiği suyun içinde tehlikeli koridorlardan geçirmenin çok riskli olacağını belirtiyor.

Suyu pompalarla boşaltma girişimleri de şu ana dek başarısız oldu.

Suyun kendiliğinden çekilmesi beklenirse, bu çocukların aylarca mağarada kalması ve sürekli gıda ve yardım sağlanması anlamına geliyor.

Kurtarma çalışmaların yardımcı olan dalgıç Ben Reymenants BBC'ye yaptığ açıklamada donanma mensubu Taylandlı doktorların çocuklarla dört ay boyunca kalmaya gönüllü olduğunu söyledi.