ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Asya turu bölgedeki tansiyonu yükseltti. Tayvan’a gideceği iddiaları Pekin’i kızdırdı: “Karşı önlemler alırız.”

Tayvan adımı gerilim yarattı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi. (Fotoğraf: AA)

ABD ve Çin arasındaki gerilimi tırmandıran Tayvan krizini tetikleyen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya gezisi dün başladı.

Pelosi, dün ilk durağı Singapura oldu. Singapur Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Pelosi’nin Singapur Devlet Başkanı Halimah Yakob, Başbakan Lee Hsien Loong ve bir dizi bakan ile bir araya geleceğini aktardı.

MALEZYA’DAN SONRA TAYVAN

Pelosi’nin Malezya, Güney Kore ve Japonya’yı da ziyaret edeceği açıklanırken Pekin’in sert uyarılarının ardından Tayvan ziyaretinden söz edilmedi.

Ancak Asya turuna çıkan Pelosi’nin programında yer almamasına rağmen Tayvan’ı ziyaret edeceği iddia edildi. The China Times’ın haberine göre, Pelosi’nin bugün Tayvan’a gideceği ve çarşamba günü de Tayvanlı yetkililerle görüşeceği belirtildi.

CNN’in haberine göre, Tayvan hükümet yetkilileri ve ziyaretle ilgili ABD’li yetkilileri Pelosi’nin Tayvan ziyaretini doğruladılar. Haberde ziyaretin tam tarihi ve saati verilmedi. Ancak Pelosi’nin Malezya ziyaretinin ardından, Tayvan’a geçmesinin beklendiği dile getirildi.

SICAK KARŞILAMA TEMİNATI

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang da dün yaptığı açıklamada, gerçekleşme olasılığı bulunan Pelosi’nin ziyareti hakkında yorum yapmadı. Ancak Su, "Seçkin yabancı konukların ülkemize yaptığı ziyaretleri her zaman sıcak bir şekilde karşılıyoruz" dedi.

ÇİN’in iç politikalarına MÜDAHALE niteliğinde

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise sert sözlerle uyardı. Licien, yaptığı açıklamada, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde Pekin’in güçlü önlemleri alacağını söyledi. Cao yaptığı açıklamada, "Pelosi Tayvan’ı ziyaret ederse, bu Çin’in iç politikasına büyük bir müdahale olacak ve çok ciddi sonuçlara yol açacaktır. Çin Halk Kurtuluş Ordusu arkanıza yaslanıp hiçbir şey yapmayacağı düşünülemez" dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Pelosi’nin Tayvan ziyareti Tayvan Boğazı’ndaki durumu istikrarsızlaştıracağını ve Çin-ABD ilişkilerine bir darbe indireceğini belirterek, "Çin kesinlikle kararlı ve etkili karşı önlemler alacaktır" yorumunu yaptı.