ABD’nin küresel hasım ilan ettiği Çin’in lideri Şi, ÇKP kongresinde gözdağı verdi. Tayvan’ı birleştirme sözü veren Şi, Çin’in savaşa hazır olduğunu belirterek, modern sosyalist bir toplum inşa etme hedefinde olduğunu söyledi.

Tayvan’ı yeniden birleştirme sözü
ÇKP’nin 20’nci Ulusal Kongresi 22 Ekim’e kadar devam edecek. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

ABD’nin liderliğini yaptığı Batı dünyası ile Rusya ve Çin arasında süren mücadele her alanda devam ederken, Pekin’de Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi dün başladı. ABD, hegemonyasının devamlılığı için kışkırtma politikalarını sürdürürken Ukrayna savaşı ve Tayvan krizi, iki cephe arasındaki gerilimi daha da tırmandırıyor. ABD yönetimi, önceki gün Ulusal Güvenlik Savunma Strateji belgesini açıkladı. Çin’e ve Rusya’ya odaklanılan belgede, Biden yönetiminin kalan döneminin uluslararası stratejisi duyurdu. Beyaz Saray, dünyanın bir dönüm noktasında olduğunu belirterek, bu süreçte ittifakları en önemli stratejik değerler olarak tanımladı. ÇKP’nin görevdeki ve eski liderlerinin katıldığı toplantıda Genel Sekreter ve Devlet Başkanı Şi Cinping, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren açılış konuşmasında Ukrayna savaşına değinmezken, Tayvan krizine ilişkin yeniden birleşme sözleri damga vurdu. Çin lideri konuşmasında Hong Kong üzerinde kapsamlı bir kontrol sağlayarak bu bölgeyi 'kaostan yönetime dönüştürdüğünü' söyledi.

Modern Çin'in ve ÇKP'nin kurucusu Mao Zedong'dan bu yana en uzun süre görevde kalan başkanı olma unvanını eline alan 69 yaşındaki Şi Cinping, Tayvan'la ilgili yaptığı değerlendirmede, "Barışçıl bir yeniden birleşme perspektifi için samimiyetle büyük bir çaba göstermeye devam ediyoruz. Bununla birlikte, güç kullanımından vazgeçme sözümüz yok ve gerekli tüm tedbirleri alma seçeneğini saklı tutuyoruz" tehdidinde bulundu.

'Çin ulusunun gençleşmesi' için askeri ve teknolojik gelişmenin hızlandırılması çağrısında bulunan Çin lideri, "Askeri teori, personel ve silah modernizasyonu için daha hızlı çalışacağız. Ordunun stratejik yeteneklerini geliştireceğiz" diye konuştu.

PEKİN SAVAŞA GİRMEYE HAZIR

ABD'den sonra dünyanın ikinci en güçlü ordusu ve savunma bütçesine sahip olan Çin ordusuna atıfla, Halk Kurtuluş Ordusu'nun Çin'in onurunu ve temel çıkarlarını koruması gerektiğini belirten Şi, 'toprak bütünlüğü'yle ilgili çıkışında "Pekin'in savaşa girmeye hazır olduğu" mesajını verdi.

Şi, raporu kongreye sunduğu konuşmasında, "yeni dönem" olarak adlandırdığı kendi iktidarında en önemli başarının yoksullukla mücadele olduğunu öne sürdü. Şi, "yüzyıl hedeflerinden" ilki olarak tanımladığı, ÇKP'nin 2021'deki 100’üncü kuruluş yıl dönümüne kadar ülkede mutlak yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşıldığını, "her yönüyle ortalama refaha sahip bir toplum" yaratıldığını belirtti.

HEDEF MODERN SOSYALİST BİR TOPLUMUN İNŞASI

Şi, gelecek dönemin, hedeflerinden olan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 2049'daki 100’üncü kuruluş yıl dönümüne kadar "her açıdan modern sosyalist bir toplum inşa etme" yönündeki çabalara odaklanacağını dile getirdi.

"Biz, 96 milyondan fazla üyesi olan Marksist bir parti olarak daha da birleşmiş durumdayız." diyen Çin lideri, parti ideolojisine ilişkin şöyle konuştu:

"Sürekli mücadele sayesinde Çin ulusunun bin yıllık ılımlı refah hayalini gerçekleştirdik. Zorluklara karşı duyarlılığımızı güçlendirmeli, dipten gelen düşünceye bağlı kalmalı, barış zamanlarında tehlikeye hazırlıklı olmalıyız. Yağmurlu günlere, sert rüzgarlara ve yüksek dalgaların büyük sınavlarına dayanıklı kalmaya hazır olmalıyız."

***

ÇKP’NİN 5 YILLIK YENİ DÖNEMİ

“Çin karakteristiğinde sosyalizmin bayrağını yukarı taşımak ve her açıdan modern sosyalist bir toplum inşa etmek için birlik içinde çabalamak” başlıklı raporda, parti yönetiminin son 5 yıldaki icraatları ve geleceğe yönelik hedeflerine ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Başkent Pekin'de 16-22 Ekim'de gerçekleştirilecek kongreye ülkenin çeşitli yerlerinden gelen 2 bin ‘296 delege katıldı. ÇKP Ulusal Kongresi’nde delegeler, 205 asil ve 171 yedek üyeden oluşan ÇKP Merkez Komitesi’ni seçecek. Ardından yeni seçilen Merkez Komitesi, kendi içinde, 25 kişilik Siyasi Büro’yu ve 7 kişilik Siyasi Büro Daimi Komitesi’ni belirleyecek. Şi'nin, kongrede iktidarını üçüncü döneme taşıyarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong'dan bu yana parti liderliğini ve devlet başkanlığını iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olması bekleniyor. Çin Anayasası'nda 2018'de yapılan değişiklikle devlet başkanının görev süresini iki dönemle sınırlayan kural kaldırılmış, böylece Şi'nin liderliğini üçüncü döneme taşımasının önü açılmıştı.

***

TAYVAN KRİZİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyetinin ağustos ayında yaptığı ziyaret sonrası Pasifik’te sular ısındı. Çin, ziyaretin ardından Ada çevresindeki askeri tatbikatlara başladı.

Pekin, "tek Çin ilkesini" benimseyerek, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.