Die Tageszeitung (TAZ) Türkiye’de basına yönelik baskıların artması nedeniyle Türkçe-Almanca bir internet portalı kurdu. Türkiyeli yazarların haberlerinin de bulunacağı Taz.gazete adlı portal yayın hayatına bugün Dink cinayetinin 10’uncu yıldönümü dosyasıyla başladı.

Taz, basın özgürlüğü için Türkçe-Almanca çıkacak

Almanya'nın önemli sol gazetelerinden TAZ, Türkiye´deki basın özgürlüğüne destek olmak amacıyla Türkçe-Almanca yayın platformu taz.gazete ile yayın hayatına başladı. taz Panter Vakfı´nın desteğiyle yayın hayatına başlamaya hazırlanan taz.gazete, özellikle Türkiye´den yazarlara özgürce haber ve görüşlerini yazabilecekleri bir platform sunacak.

taz.gazete.de isimli portaldan yapılan açıklamada, Türkiye’de gündemin takip etmesi zor bir hızla değiştiğine vurgu yapılarak, “Yaşananlar çoğu zaman endişe verici, meydana gelen olayların çelişkili yapısı ise kafa karışıklığına yol açıyor. Adaletsizlik ve bölünmüşlükten doğan nefret ikliminin yarattığı acılar, kayıtsız kalınamayacak kadar önemli. Bu durum, siz sevgili okurlarımız için olduğu kadar, bizler için de geçerli” denildi. Her hafta iki dilde online olarak yayınlanacak beş içerik ile çalışmalarına başlayacaklarını belirten proje yöneticisi Fatma Aydemir "Türkiye´deki otoriter rejim medya kuruluşlarını art arda kapatırken, meslektaşlarımız ve okurlarımız için yeni, özgür ve bağımsız bir iletişim alanı sunuyoruz“ dedi.

ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ VEREN İNSANLARIN DA SESİ OLACAK

Haber, makale ve ropörtajları ile Alman okurların yanı sıra sadece Türkiye´deki okurlara değil, Almanya´daki Türk okur kitlesine de ulaşmayı hedefleyen taz.gazete´nin bu alandaki önemli bir eksikliği gidereceği öngörülüyor. taz.gazete´nin sayfaları arasında, Türkiye'de bağımsız yayınlar için çalışan ya da baskı altında işinden olmuş pek çok serbest gazetecinin yanı sıra, toplumun her kesiminden gelen ve günbegün özgürlük mücadelesi veren insanların sesi de yer bulacak.

"BİR VAROLUŞ AMACIDIR"

Yayın hayatına başlama tarihi olan 19 Ocak’ın tesadüf olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Bugün, fikirleri yüzünden sokak ortasında vurulan gazeteci Hrant Dink’in ölümünün 10'uncu yıldönümü. Hrant Dink, yıllarca Ermeni meselesinin kamuoyu tarafından ele alınmasının mücadelesini verdi ve ifade özgürlüğü için savaştı. Bunun “bedelini” ise 19 Ocak 2007’de canıyla ödedi. Türkiye’de, Hrant dışında, gerçekleri yazdıkları için katledilen daha nice gazeteci var. On yıl sonra, Türkiye’de özgür basının durumu maalesef daha da kötü bir durumda. Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'in bilançosu ortada; an itibariyle 150 gazeteci tutuklu, eleştirel yayın yapan pek çok medya kuruluşu kapandı, geriye kalanlar ise ağır baskı altındalar. Kanaat önderliği, hükümete yakın ve onun çizgisinde habercilik yapan, kamuoyunda bilinen adıyla, ‘havuz medyasının’ eline geçmiş vaziyette. Sizlerle beraber, baskı altındaki tüm gazetecilere hep birlikte destek olmayı arzuluyoruz. Gazetecilerin, bizlere gerçeği ulaştırmak için ödediği bedelleri gözler önüne sermek ve onlarla aynı yolda yürümek, bizim için bir varoluş amacıdır” ifadelerine yer verildi.


İki dilli portal fikri Ekim ayı sonunda Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının tutuklanmasının ardından ortaya çıktı. taz, Berlin redaksiyonu çalışanlarının Cumhuriyet´teki meslektaşlarıyla dayanışmalarını manşetine taşımıştı. Giderek artan baskılar karşısında mesleki dayanışmayı sembolik alanın ötesine taşıma gereği hissetiklerini belirten taz Genel Yayın Yönetmeni Georg Löwisch „Yayınımızla, basın hürriyetine soluk alabileceği bir alan yaratmak istedik“ diye konuştu.
taz.gazete ekibinde Fatma Aydemir´in yanı sıra, yakın zamana kadar Cumhuriyet gazetesinde çalışan A.K. Çelikkan da yer alıyor. Ayrıca Canset İçpınar, Ebru Taşdemir ve Elisabeth Kimmerle de taz.gazete ekibinde yer alıyorlar.

taz, Mayıs 2016´da Uluslararası Basın Hürriyeti Günü kapsamında iki dilli bir özel sayı hazırlamış ve bu özel gün için "taz.die tageszeitung" ibaresinin yer aldığı kapak logosunu "taz. günlük gazete" olarak değiştirmişti. taz.gazete´de yayınlanacak makalelerden bir seçki gelecekte taz´ın sayfaları arasında da yer alacak.

Taz.gazete'yi www.gazete.taz.de adresinden okuyabilirsiniz.