Çalışanların en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatını alarak kendi isteğiyle işten ayrılma koşulları geliyor. Çalışanın bu şekilde ayrılma hakkı var. Ancak bazı şartları yerine getirmek şartıyla

Tazminat alıp işten ayrılmak mümkün

►Yaklaşık 3 yıldır bir firmada çalışıyorum. Net maaşım Bin 700 TL. Aldığım maaşın tamamı iki bankadan aldığım kredi taksitlerine gidiyor. Borçlarımdan dolayı kendimi işime veremiyorum. Banka ödeme planını belgeleyerek, tazminatımı alıp işten ayrılabilir miyim?

İş kanunumuzda işçinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılmasını gerektiren haller açık bir biçimde belirtilmiştir. Siz borçlarınızı gerekçe göstererek işten ayrılırsanız bu istifa anlamına gelir. Dolayısıyla bu gerekçeyle işten ayrılırsanız ne yazık ki kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.

İşveren senet imzalamam için baskı yapıyor
Hüseyin Hocam merhaba. Beş yıldır çalıştığım özel bir firmada işler geçen ay durduruldu. Bir ay izne çıkarıldık. İşe döndüğümüzde hiç bir sözleşme yapılmadan senet imzalatmaya çalıştılar. İzinli olduğumuz ayın maaşını sonra almak için hazırlanan bu senedi tüm arkadaşlarım imzaladı. Ben imzalamadım. Psikolojik baskı görmeye başladım. Ne yapmamı önerirsiniz?

Size isteminiz dışında ücretsiz izin verilmesi ve daha sonra senet imzalatılmaya çalışılması gibi işveren davranışları yasal değildir. Bu nedenlerle iş sözleşmenizi haklı nedene dayanarak İş Kan.24/2 madde çerçevesinde sona erdirebilir ve kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak öncesinde bir avukatla görüşerek onun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

Maaşım tam gösterilmiyor tazminatımı alabilir miyim?
Çalıştığım şirkette maaşlarımız 2 bin TL civarında ama işveren sigortalarımızı asgari ücret üzerinden ödemekte. Yeni yılda işveren kendi istediği zammı yapıyor. Sırtımıza yüklediği sorumluluk alınan maaşa göre çok fazla. 10 yıldır çalıştığım şirketten 4 bin gün primim var. İşimden ayrılırsam haklarımı kaybeder miyim?

Merhaba Sayın okuyucumuz,
Ücretlere zam konusu iş sözleşmesinde konuya ilişkin bir madde yer almıyorsa işverenin inisiyatifindedir. Bu nedenle zam yapmaması ve/veya düşük zam yapması tek başına bir işten ayrılma nedeni değildir. Bu konuda işçi bakımından haklı fesih sebebi ayrımcılık söz konusu olduğunda gündeme gelebilir. Yani işveren keyfi olarak diğer işçilere zam yapıp bir işçiyi ve/veya bir gurup işçiyi bu zamdan hariç tutarsa işçi bunu kanıtlamak suretiyle haklı fesih hakkını kullanabilir. Diğer taraftan işçinin ücretinin gerçek değerinden gösterilmemesi yine İ.K. 24/2. madde çerçevesinde işçi bakımından haklı fesih nedenidir. Ayrıca yine halen yürürlükte olan eski iş kanununumuzun 14. maddesi gereği ilk kez 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olmak koşuluyla 15 yıldan beri sigortalı olup 3 bin 600 prim ödeme günü sayısını tamamlayanlar (bu durumu SGK’dan alacakları belge ile kanıtlamak suretiyle) isterselerse işyerlerinden ayrılarak kıdem tazminatlarını talep edebilirler.

Kıdem tazminatını alarak işten ayrılmanın 3 şartı bulunuyor
İyi günler İrfan Bey. 1991 yılında çalışmaya başladım ve şu an 4 bin 956 gün primim var. İşyerinden tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum bunun için hangi yolu takip etmem gerekir işveren tazminatımı vermek istemiyor. Buna yasal hakkım var mı?

Halen yürürlükte olan kıdem tazminatı yasası gereğince işten kendi isteğiyle ayrılıp tazminata hak kazanmak için üç şart var.
1) İlk kez 08.09.1999 tarihindan önce sigortalı olmak.
2) 15 yıldır sigortalı olmak
3) 3 bin 600 gün prim ödemesi yapılması
Bu durumu SGK’dan alacağınız yazı ile belgeleyerek işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilirsiniz. Şayet işveren ödeme yapmaktan imtina ederse dava yoluyla kıdem tazminatını tahsil edebilirsiniz.