Manisa'nın Soma ilçesinde 2014 yılında gerçekleşen maden faciasından sonra işten çıkarılan işçiler, tazminatlarını alamadıkları için eylem yaptı. İşçiler, "15 Temmuz’a kadar bir sonuç alamazsak Ankara’ya yürümek dahil her türlü meşru ve fiili mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi

Tazminatlarını alamayan maden işçilerinden eylem: Sonuç alamazsak Ankara'ya yürüyeceğiz

BERKAY SAĞOL

Manisa’nın Soma ilçesinde 2013 yılında kapatılan maden ocağında, işten çıkarılan işçilerin tazminatları 7 yıldan beri ödenmedi. Tazminatları ödenmeyen işçiler bugün Soma Hükümet Meydanı’nda eylem yaparak basın açıklaması gerçekleştirdi.

İşçiler adına açıklamayı okuyan Çetin Erkalkan, pandemi koşullarında binlerce maden işçisinin çalışmaya devam ettiğini ifade ederek, “Mart ayında Kaymakamlıkça salgın gerekçe gösterilerek yapacağımız açıklama ve yürüyüşümüz uygun görülmedi. Oysa maden işçileri ocaklarda çalışmaya devam etti, ediyor. Neredeyse başvurmadık merci kalmadı, gerekli önlemler alınsın sadece zorunlu işlerde ocakların bakımı yapılsın üretime hazır tutulsun dedik, dedik ama dinleyen olmadı. Yeraltında toz ve kimyasala maruz bırakılarak binlerce maden işçisi çalışmaya devam ettirildi. Yani ‘ya ekmek ya ölüm tercih sizin’ denildi” diye konuştu.

SONUÇ ALINMAZSA ANKARA’YA YÜRÜYECEĞİZ

Mücadele ederek hakkımızı alabileceğimizi gösterdik diye Erkalkan şu ifadeleri kullandı: “Ocak ve Şubat ayı içerisinde Eynez maden işçisinin tazminatları ödendi. Süresi içerisinde müracaat etmeyenlere de süre sınırı kaldırılarak tazminatlarını almalarının önü açıldı. Yani dün ‘Bu tazminatların üzerine su için, unutun’ diyenlere inat mücadeleyle haklarımızın alınabileceğini göstermiş olduk. Şimdi ısrarla tazminatları ödenmeyen Uyar, Geventepe, Işıklar, Atabacası maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için Enerji Bakanını ve tüm ilgilileri verdikleri sözü tutmaya, 2020’nin ilk çeyreğinin sonuna kadar yasal düzenleme çıkarılacağı sözünün arkasında durmaya çağırıyoruz.”

Asla haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Erkalkan, “Koronavirüs koşulları patronların çıkarlarına hiçbir şekilde dokunmuyor. Emekçileri her koşulda çalıştırıyorlar ve üretim her koşulda devam ediyor. Bu pandemi koşullarında işçileri ezmek, terbiye etmek ve gerektiğinde Nazi kampları kurarak zorunlu ikametgâha mecbur ederek çalıştırıyorlar. Bizler köle değiliz insanız. Alın terimizle çalışıyor, çocuklarımızın geleceklerini kurmaya çalışıyoruz. Yerin yedi kat derinliklerinde ürettiğimiz emeğimizin karşılığını kimseye yedirmeyeceğiz, asla hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. 15 Temmuz’a kadar bir sonuç alamazsak Ankara’ya yürümek dahil her türlü meşru ve fiili mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Tazminatları almadan da o yoldan asla geri dönmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.