Tazminatlı fesih hakkı için ne yapmalıyım?

Soru: Ben 3 yıldır bir perakende şirketinde mağazada çalışmaktayım. Neredeyse her rotasyonlarını kabul ettim ama son olarak beni çok boş bir mağazaya rotasyon yapacaklarını ilettiler. Ben de oranın cirosunun düşük olduğunu, primimin şu anki mağazamdan az olacağını ilettim. Ancak rotasyonumu iptal etmiyorlar. Bununla ilgili ne yapabilirim? Sözleşmemde rotasyon var evet ancak primimin düşme olasılığı tazminatlı fesih hakkı verir mi? Bunun için ne yapmalıyım?

Cevap: İfadelerinizden iş sözleşmenizde işyeri değişikliği (rotasyon) maddesi olduğu anlaşılıyor. Bu durumda işveren yönetim hakkı çerçevesinde bu değişikliği yapabilir ve siz de işverenden gelen bu talebe uymak zorundasınız. Ancak işveren bu hakkını kötü niyetle kullanıyorsa, yani sırf işçiyi bezdirmek ve istifaya zorlamak gibi niyetlerle tayini bir araç olarak kullanıyorsa işçi bu duruma itiraz ederek haklı nedenle fesih hakkını kullanabilir. Diğer taraftan işçinin gelirinde önemli bir azalmaya neden olacak böyle bir tayin de işçi bakımından iş şartlarının işçi aleyhinde değişime uğraması anlamına gelir. Bu durumda işçi yine fesih hakkını kullanabilir. Tabii bu fesih haklarının kullanılması ispat bakımından önem arz eder ve siz ancak bu konuyu bir hukukçu yardımı ile sağlıklı bir sonuca ulaştırabilirsiniz. Bu nedenle bir avukatla görüşerek birlikte hareket etmenizi tavsiye ederiz.

Tazminatlarımı alıp ayrılabilir miyim?

Soru: Benim Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet süremin dolmasına 2 ayım var. Acaba iş yerinden kıdem artı ihbar tazminatlarımı alıp ayrılabilir miyim?

Cevap: İşyerinizden kıdeminizi alarak ayrılabilmek bakımından sigortalılık süreniz ve belirli bir süre (ilk kez sigortalı olduğunuz tarihe göre değişiyor) prim ödemiş olmanız gerekiyor. Yani bu iki şartı yerine getirip sadece yaş şartını yerine getirmeniz kaldığında SGK’den alacağınız “kıdemini alabilir” yazısını işverene ibraz edip kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz. Bunun için dolması gereken sözünü ettiğiniz 2 ayı da tamamlamanız gerekir. Daha erken ayrılırsanız işveren kıdeminizi ödemekten kaçınabilir. Bu arada bu koşullarla işten ayrılan bir çalışana ihbar tazminatı ödenmez. Sadece kıdem tazminatı ödenir.

İstifa için ne zaman haber vermeliyiz?

Soru: Önümüzdeki ay evleniyorum ve evlendikten sonra çalışmayı düşünmüyorum. Kıdem tazminatından yararlanabilmem için işyerine ne kadar zaman önce haber vermem gerekiyor ve verdikten sonra çalışmam gerekiyor mu?

Cevap: Evlilik halen yürürlükte olan eski iş yasamızın 14. Maddesine göre kıdem tazminatına hak kazandıran bir işten ayrılma türüdür. Bu işten ayrılma nedeninde işçinin işverene önceden ihbarda bulunma yükümlülüğü bulunmamaktadır. İş etiği açısından işverene yerinize bir eleman bulması bakımından bir süre önce bilgi vermeniz yerinde olacaktır. Ancak ihbar süresi çalışma zorunluluğunuz daha önce de belirttiğimiz gibi yoktur.