Elektrik dağıtım şirketlerinin kesinti sürelerine ilişkin gönderdikleri bilgiler, TEİAŞ’taki sayılarla uyuşmadı. Şirketlerin kesinti raporlarını TEİAŞ onayından sonra EPDK’ye göndermeleri istendi.

Tazminattan son sürat kaçış

Nurcan Gökdemir

Isparta’da yaşanan büyük kesinti sonrası tepkilerin hedefi olan dağıtım şirketlerinin, tüketicilere kesintiler nedeniyle ödenecek tazminatlara esas olacak süre ve sayıyı Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu’na (EPDK) doğru bildirmedikleri ortaya çıktı. Şirketlerin hazırladıkları kesinti tabloları ile Türkiye Elektrik Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) tespitleri arasında uyumsuzluk olduğu saptanınca formların TEİAŞ onayından sonra EPDK’ye gönderilmesi istendi.


29 Aralık 2020’de yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Dağıtım Ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği elektrik dağıtım şirketlerinin kesintiler nedeniyle tüketicilere tazminat ödemesini hükme bağlıyor. Yönetmelik ile dağıtım şirketinin, dağıtım sisteminde meydana gelen kesintileri, kaynağı ve sebebini belirterek kaydetmesi hükme bağlanıyor. Buna göre şirketlerin eşik süre ve eşik sayı değerleri aşıldığında, başvuru gerekmeden kullanıcıya tazminat ödemesi gerekiyor.

ŞİRKET DEĞİL TEİAŞ ÖDESİN

Dağıtım şirketi, kullanıcıya ödediği tazminatları, sorumluluğu oranında iletim sistemi şebeke işletmecisi olan TEİAŞ’a da rücu edebiliyor. Bunun için kesinti süreleri ve nedeni, dağıtım şirketleri tarafından EPDK’ya “Dağıtım Şirketi Kesintiler Bildirimi” tablosu ile iletiliyor.

Ancak yapılan incelemelerde dağıtım şirketleri tarafından EPD’ye gönderilen kesintiler tablosu ile TEİAŞ Operasyonel Yönetim Sistemi (OYS) programı ile Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) programında yer alan iletim kaynaklı verilerin uyuşmadığı tespit edildi.

TAZMİNATTA BÜYÜK SORUN

Sayıştay, Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında EPDK’ye gönderilen 2020 yılı iletim kaynaklı kesinti süresi ve sayısı ile TEİAŞ’ın OYS ve YTBS programındaki kesinti süresi ve sayısının örtüşmediğini tespit etti. Bu durumun ileride dağıtım şirketinin kesinti sınır değerleri aşıldığında dağıtım sistemi kullanıcılarına ödeyeceği tazminatlarda çok büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceği bildirildi. Bu nedenle elektrik dağıtım şirketlerinin iletim kaynaklı kesintiler tablosunun, TEİAŞ’ın onayından sonra EPDK’ye gönderilmesinin uygun olacağı belirtildi. Denetçiler, Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği gereği elektrik dağıtım şirketleri tarafından gönderilen iletim kaynaklı kesintiler tablosunun TEİAŞ’ın onayından sonra EPDK’ye gönderilmesi için mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılması için EPDK düzeyinde girişimde bulunulmasını önerdi.