Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, eşi Ayça Sağkan'ın Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ndeki işine doğum izninde bulunduğu sırada son verildiği söyledi. Talimatın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verildiğini ifade eden Sağkan, "Bilgisinin olmama ihtimali yok" dedi.

TBB Başkanı Sağkan'ın eşi, 'süt izni' sırasında işten çıkarıldı: 'Talimatı Soylu verdi'
Fotoğraf: DepoPhotos

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programında yaptığı açıklamalarda İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nde asistan olarak çalışan eşi Ayça Sümeyra Sağkan’ın işine bir ay önce, süt izninde bulunduğu sırada son verildiğini söyledi.

Sağkan, Ayça Sağkan’ın akademik olarak başarılı olmasına rağmen sırf kendisiyle evli olduğu için işine son verildiğini ifade ederken talimatın ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldiğini söyledi.

Sağkan’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“BİR YILDIR MOBBİNGE VARAN BASKILAR VARDI”

“Eşim bir akademisyen. Hukukçu, aynı zamanda sosyolog. Ankara Üniversitesi’nde sosyolojide doktora aşamasında, devam eden bir akademik hayatı var. Ama kadro pozisyonu da Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’nde asistan olarak bulunuyor, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir akademidir.

Ben, yaklaşık bir yıl önce Türkiye Barolar Birliği Başkanı olduğum andan itibaren İçişleri Bakanlığı’na bağlı akademinin içerisinde, benim eşimin o kurumda bulunmasına ilişkin bazı rahatsızlıkların dile getirilmeye başlandığına şahit olmuştuk. Bu bir yıllık süreç içerisinde neredeyse bir mobbinge kadar evrilen, durmaksızın Ayça’nın iş akdinin feshedileceği konusunda konuşmaların yapıldığı, ki hamilelik sürecindeyken yaşandı, sonunda, eşim süt iznindeyken iş akdinin sonlandırıldığı bir süreç yaşandı. Yaklaşık 1 ay önce de sözleşmesinin yenilenmeyeceğine dair bir karar alındı.

“GEREKÇE ‘ÇOK İZİN KULLANMASI’”

Kararın gerekçesi çok enteresan. ‘Akademik olarak başarılı olmakla birlikte çok izin kullandığı’ gerekçesiyle, oysa yıllık izninin büyük bir kısmı duruyor şu anda içeride. Hukuken bir gerekçe değil. Ben yargı nezdinde bu hakkın iade edileceğine son derece inanıyorum. Ancak bence tartışılması gereken konu şudur: Benim Türkkiye Barolar Birliği Başkanı olmam sebebiyle, bir kadının hak ederek geldiği, KPSS sınavına girerek, yıllarca emek vererek girdiği bir kurumdan, kendisiyle hiç ilgisi olmayacak şekilde, Erinç Sağkan’ı eşi olması sebebiyle iş akdini feshedebiliyorlar.

“BİZE ‘KONUŞMAYIN’ DİYORLAR”

Bu aslında bizlere dönük bir gözdağı. ‘Sizlere yaşam hakkı tanımayacağız’, demek, ‘konuşmayacaksınız’ demek, ‘haksızlıkları hukuksuzlukları dile getirmeyeceksiniz’ demek. Basın da konuşmasın, hukukçular da konuşmasın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı yurttaşların haklarını, mağduriyetlerini dile getirmesin, onlar için mücadele etmesin. Bunun baskısını ben aynı zamanda eşim üzerinden yaşadım ama benim için bunlar en ufak bir tereddüte, tedirginliğe sebebiyet verecek unsurlar değil. Sadece bu ülkede kadına bakış açısıyla ilgili bir unsur olduğu için üzüntüm. Kadınların istihdama katılmasını zorlaması, bunun modellerini araması gereken unsurların sırf benimle evli olduğu için bir kadının iş akdini feshetmeye kadar konuyu getirebilmeleri.”