Türkiye Barolar Birliği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2016 beri tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği karın Türkiye için bağlayıcılığını vurgulayan bir açıklama yaptı.

TBB'den Demirtaş yorumu: 'Karara uymayacağız' demek doğru değil

TBB, AİHM'nin Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişlkin vermiş olduğu kararla ilgili yaptığı açıklamada, karara uyulmayacağının söylenmesinin doğru olmadığı kaydedildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 4 Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk halinin sonlandırılmasına ilişkin karara dair hükümetten gelen açıklama kararın tanınmayacağı yönüde oldu. Bu açıklama üzerine Türkiye Barolar Birliği (TBB) internet sitesi üzerinden bir açıklama yayımladı.

Açıkamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile iç hukuk kurallarının çatışması halinde tarafı olunan sözleşmenin hümkümlerinin uygulanılacağına değinilerek Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını eleştirme hakkının saklı olduğunu fakat verilen kararlara uyulmayacağının dile getirilmesinin doğru olmadığı belirtildi.

TBB'nin değerlendirme metninin tam hâli şu şekilde:

1) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Avrupa’nın bir parçasıdır ve 1949 yılından bu yana Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesidir.

2) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin belkemiğini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir tarafıdır.

3) Anayasamızın 90/5 maddesi uyarınca adı geçen sözleşme ile iç hukuk kuralları arasında çatışma olur ise, tarafı olduğumuz bu sözleşmenin hükümleri uygulanır.

4) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’ne üye bütün devletlerin bireysel başvuru hakkını kabul ettiği yargı organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini de tanımaktadır.

5) Bu çerçevede Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311/1-f maddesi uyarınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kesinleşmiş kararları yargılamanın yenilenmesi sebebidir.

6) Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamızın 2. maddesi uyarınca bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin en basit tanımı hukukla bağlı olan devlettir.

7) Şu hâlde yukarıda sıraladığımız hukuk kuralları uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını eleştirme hakkı olsa da bu kararlara uyulmayabileceğinden söz edilmesi doğru değildir.

8) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulmaması “Avrupa’ya veya bizim dışımızdaki uluslararası bir kuruluşa tepki” olarak yorumlanamaz. Böyle bir tutum ve söylem, doğrudan doğruya hukukla bağlı devlet yani hukuk devleti ilkesine tepki olacaktır.

Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.