Türkiye Basketbol Liginde sona doğru yaklaşıldı. Geçen hafta oynanan çeyrek final maçları sonunda Efes Pilsen, Ülker, Beşiktaş ve Fenerbahçe yarı finale çıkan dört takım oldu. Uzun yıllar sonra ilk defa üç büyüklerden birinin finalde oynama şansı belirdi.

Türkiye Basketbol Liginde sona doğru yaklaşıldı. Geçen hafta oynanan çeyrek final maçları sonunda Efes Pilsen, Ülker, Beşiktaş ve Fenerbahçe yarı finale çıkan dört takım oldu. Uzun yıllar sonra ilk defa üç büyüklerden birinin finalde oynama şansı belirdi. Hatta rakiplerini eledikleri taktirde finalde bile karşılaşabilme ihtimalleri var. Efes Pilsen Fenerbahçe ile eşleşirken, Ülker'in rakibi ise Beşiktaş oldu. Yarı finalde mücadele edecek dört takım da çeyrek final mücadelelerinde çok rahat maçlar çıkartarak rakiplerine karşı hiç maç kaybetmeden 3-0'lık sonuçlarla eleyerek tur atladılar. Özellikle Fenerbahçe-Karşıyaka ve Tuborg-Beşiktaş eşleşmelerinin ligde ve kupadaki maçlarını dikkate alarak çok çekişmeli geçeceğini tahmin etmiştim. Ancak tam tersi oldu ve İstanbul takımları bu seriden adeta ellerini kollarını sallayarak 3-0'lık skorlarla galip ayrıldılar. Benim anlam veremediğim bir durum var. Ligde tam kapasiteleri ile sonuna kadar mücadele eden bazı takımlar, iş play- off'lara geldiği zaman birden kabuk değiştiriyorlar. Oyuncular sanki görevlerini yerine getirmiş, sezon kapanmış gibi davranarak daha önce kök söktürdükleri takımlara farklı skorlarla yeniliyorlar. Ununu elemiş eleğini asmış gibi olaydan uzaklaşıyorlar. O zaman da play-off'ların tadı kalmıyor. Federasyon bu konu üzerine kafa yorup play-off'ları nasıl daha zevkli hale getirebilirim diye çalışmalı bence. Karşıyaka ve Tuborg gibi ligde harika performans gösteren iki takım da sanki ligin bitimi ile görevleri bitmiş gibi Fenerbahçe ve Beşiktaş karşısında bir maç bile alamadan elendiler. Oysa Türkiye kupasında Karşıyaka, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ı eleyerek finale adını yazdırmış, Tuborg da ilk turda Efes Pilsen'i devirmeyi başarmıştı.. Fenerbahçe-Efes eşleşmesine baktığımız zaman serinin her iki takımın da birbirine karşı birer galibiyeti olduğu için seriye 0-0 berabere başlayacaklarını görüyoruz. Bana göre Fenerbahçe'nin avantajları seyircisi ve antrenörü Aydın Örs olacaktır. Yıllarca bu seviyelerde takım yöneten Aydın Örs tecrübesi ve birikimi ile takımını maçlara hazırlayacak kadrosu kısıtlı olmasına rağmen onlardan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını bulacaktır. Uzun yıllar sonra tekrar Fenerbahçe'yi finale çıkartarak bir ilki gerçekleştirmek isteyecektir.

Bana göre Efes Pilsen'in artıları takım olarak tecrübesi ve Türkiye ligi üzerindeki kadrosu ve yaptığı sert savunma olacak. Üstelik Avrupa da çok zorlu bir ligde mücadele etmenin faysadını bu maçlara daha hazır olarak görecektir. İki takımdan Efes Pilsen'in finale çıkması daha ağırlıkta ama yine de Fenerbahçe'den bir süpriz gelirse kimse şaşırmasın. Ülker-Beşiktaş serisi ise oldukça ilginç geçecek. Herşeyden önce Beşiktaş seriye 1-0 önde başlıyor. Bu oldukça büyük bir avantaj. Beşiktaş'ta son haftalardaki antrenör değişikliği ile beraber Ratko Varda ve El Amin takıma müthiş katkı yapmaya başladılar. Tuborg maçlarında bu ikili adeta takımı yarı finale taşıyan isimler oldu. Ergin Ataman bu isimlere önlem alamaz ise Ülker'in işi hayli zor gözüküyor. Ben bu seride final için Beşiktaş'ı daha şanslı görüyorum. Tabii ki Ülker'in derin kadrosu ve tecrübesini göz ardı etmemek lazım.