TBMM, bugün 28'inci dönem için yeni başkanını seçecek. Gizli oylama ile yapılacak seçimin ilk iki turunda 400 oy şartı bulunuyor. Bu sayı bulunamazsa üçüncü turda salt çoğunluk yeterli olacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

TBMM bugün yeni başkanını seçecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün 28. dönem için yeni başkanını seçecek.

Cumhur İttifakı, AKP Genel Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u aday gösterdi. Kurtulmuş, destek için dün CHP TBMM grubunu ziyaret etti. Ziyaretin ardından CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile kamera karşısına geçen Kurtulmuş “Kısa ama yararlı bir görüşme oldu. Meclisi çok önemli bir gündem bekliyor. Fedakar bir iş birliği içerisinde çalışacağız” diye konuştu.

Özgür Özel görüşmenin ardından, “Sayın Kurtulmuş, 2 yıl boyunca tarafsız olursa, biz 2. dönem adaylığında kendisini destekleyeceğiz ve karşısına aday çıkarmayacağız” ifadelerini kullandı. Öte yandan CHP de iki yıl görev yapacak Meclis Başkanlığı için Tekin Bingöl'ü aday gösterdi.

TİP, Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu Can Atalay'ı Meclis Başkanlığına aday gösterdi. İYİ Parti Cihan Paçacı'yı aday gösterirken, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun Meclis Başkanı adayı oldu.

Yeşil Sol Parti ise Meclis Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları'nın başvurusunu Meclis Genel Sekreterliği’ne sundu. 

Partilerin adayları şöyle:

AKP ve MHP: İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş

CHP: Ankara Milletvekili Tekin Bingöl

Yeşil Sol Parti: Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç

İYİ Parti: İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı

DEVA: İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu

Gelecek Partisi: Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun

TİP: Hatay Milletvekili Can Atalay

Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmedi.

İlk iki turda 400 oy şartı

Meclis Genel Kurulu, 30. başkanını belirlemek için saat 14.00’te toplanacak. Oylama gizli yapılacak.

Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.